Ed en Jolanda Bakker

             Round and around  and around we go - rihanna

CALGARY  

De op drie na grootste stad in Canada is Calgary. De stad heeft nu ruim een miljoen inwoners en het is de grootste stad in Alberta. In 1876 ontstond Calgary als nederzetting rond een fort van de North West Mounted Police die naar deze omgeving waren verzonden om de illegale whiskyhandel tegen te gaan en de weg vrij de maken voor de kolonisatie van het gebied, omdat het zeer geschikt was voor de landbouw. Met de komst van de Railway in 1883 stroomden er veel ranchers naar dit gebied en in 1884 werd Calgary officieel op de kaart gezet. In 1902 werd de eerste olie gevonden maar pas in 1947 ging de olie pas echt een rol spelen waardoor Calgary snel uitgroeide van slaperige provinciestadje tot een belangrijk zakencentrum. De oliecrisis in 1973 was een enorme stimulans voor de economie van de stad waardoor Calgary snel uitgroeide en er enorme wolkenkrabbers werden gebouwd die nu de skyline van de stad vormen. De dalende olieprijzen in 1981 bracht een drastische economische achteruitgang maar eind van de jaren 80 keerde het tij en werd er weer fors geïnvesteerd in de stimulatie van het toerisme en mede door de Olympische Spelen die hier in 1988 werden gehouden. Door deze ontwikkeling brachten vele grote ondernemingen hun hoofdkantoren naar deze stad. 

CALGARY IN VOGELVLUCHT  

Downtown  

Downtown Calgary wordt onderverdeeld in vijf districten: Downtown West End, Downtown Commercial Core, Downtown East Village, Eau Claire en Chinatown. Het Beltline District wordt ook min of meer tot downtown gerekend. Helaas zijn East Village en het oostelijke deel van Beltline zwaar verpauperd met drugsoverlast en prostitutie maar er wordt hard gewerkt aan stadsvernieuwing van East Village. In deze wijk liggen overigens de drietal belangrijkste attracties van Calgary. De Calgary Stampede, Calgary Zoo en Fort Calgary. De stad heeft veel te bieden. Deze elegante metropool is prettig om te wonen en is de toegangspoort tot de Rocky Mountains. De skyline van Calgary vormt een heel mooi contrast met de achterliggende bergen. Even buiten de stad ligt de uitgestrekte wildernis en natuur. 80 km verderop liggen de Nationale Parken Banff met aansluitend het Jasper N.P. Er stromen twee rivieren door de Calgary; de Bow River en de Elbow. Tevens heeft de stad het grootste stadspark van Canada het Fish Creek Provincial Park 

Calgary heeft diverse leuke bezienswaardigheden en allerlei vormen van kunst maar ook op culinair gebied valt hier genoeg te beleven. In het oudste deel van de stad, Inglewood, vindt je leuke antiek en trendy winkeltjes, kunstgaleries en gezellige restaurantjes. In de stad zelf kun je heerlijk winkelen. In het hart van de stad ligt het enige autovrije Stephen Avenue Walk (8th Street). Het is een gezellige wandelpromenade. Het is tevens een Historic District. Dit gebied heeft nog een 30 tal panden daterend uit de periode 1886 – 1914. Aan het begin van de Stephen Avenue Walk begint via een grote wandelbrug het 8th Shopping District met een aaneenschakeling van (luxe) winkels, warenhuizen, restaurants, pubs, boetieks en kunstwinkels. De wandelpromenade is ruim voorzien van terrasjes en zitbankjes. Allerlei artiesten, straatverkopers en straat muzikanten zorgen voor een gezellige sfeer. Op Stephen Avenue vindt je ook diverse kunstwerken zoals “the Conversation” en “the Trees”. Deze “Trees” (die er overigens niet echt uitzien als bomen) dienen niet alleen als kunstwerken. Doordat de straat zo smal is veranderd deze met een beetje wind al snel tot een windtunnel. Hierdoor hebben de “tien bomen” ook als doel de windvlagen in toom te houden. ’s Avonds worden deze “bomen” verlicht door een wisselende lichtshow. In het TD Centre kunt u de Devonian Gardens bezoeken. Deze botanische tuin neemt 3 verdiepingen in beslag. Aan het einde van Stephen Avenue (westzijde) ligt het Olympic Plaza. Dit park wordt gebruikt voor concerten en evenementen. Hier werden tijdens de Olympische Spelen in 1988 de medailles uitgereikt. Bovendien staan op het plein de “City Hall” van Calgary en het EPCOR Centre for the Performing Arts. Op deze plek is ook het kunstwerk “the Famous Five” geplaatst. Om alle kunstwerken te bewonderen kunt u de "Sculputeres in Calgary walking tour" lopen.  

Plus 15  

Vergeet tijdens uw bezoek door downtown niet het wandelpad “Plus 15” mee te nemen. Dit wandelpad verbind bovengronds de gebouwen met elkaar. Het 16 km lange indoor en klimaatgeregeld voetpad heeft in totaal 59 passages die toegang bieden aan meer dan 100 winkelcentra, warenhuizen en kantoren. Dit wandelpad is zo vernoemd omdat de passages gemiddeld 15 ft (4,5 m) boven het straatniveau liggen.  

Calgary Tower  

De 191 m hoge Calgary Tower is een uitkijktoren die volledig vrijstaand is en waardoor je mooi overzicht hebt over de stad en bij helder weer de Rocky Mountains ziet liggen. De toren is in 1968 gebouwd en is de blikvanger van de stad. Maar de grootste attractie van deze toren is toch wel de glazen vloer die een deel van de tower in beslag neemt. Bovendien kun je boven in het restaurant van de Calgary Tower tijdens het eten de gehele stad bewonderen omdat deze heel langzaam om de toren heen draait.  

Calgary Stampede  

Calgary is de stad van cowboys en paarden. De stad koestert zijn cowboyverleden en de stad heeft als bijnaam Cowtown. Het symbool van de stad is dan ook een witte cowboyhoed. Ze promoot haar “western” imago dan ook graag. Eén van de bekendste evenementen van de stad is de Calgary Stampede. Dit wildwestfestival wordt elk jaar in juli gehouden en duurt 10 dagen met rodeo’s, veemarkten, shows en veel spektakel. Wanneer je dit evenement bezoekt beleef je de sfeer van het Wilde Westen en staat Calgary op zijn kop. Het wordt ook wel de grootste “Greatest Outdoor Show on Earth genoemd en bestaat al sinds 1912. Het festivals trekt jaarlijks 1,2 miljoen deelnemers en bezoekers naar zich toe. Wanneer je dit spektakel wilt bezoeken is het raadzaam tickets te reserveren en logies accommodaties van te voren te boeken wegens de drukte. De Stampede gaat van start met een parade door de stad en ’s avonds wordt er vuurwerk afgestoken. Overdag worden de 6 programmaonderdelen afgewerkt en ’s avonds wordt het publiek getrakteerd op een spectaculaire huifkarrenrace. De laatste zondag van de Stampede worden de prijzen uitgedeeld. De Calgary Stampede arena bevindt zich op de Stampede Grounds. Het is een groot amusementencomplex met allerlei kermisattracties, tentoonstellingen, markten en eetkramen. Tip: omdat er maar beperkte parkeerplaatsen zijn kun je het beste de trein pakken. Draag een cowboyhoed. Niet alleen om erbij te horen maar ook om een zonnesteek tegen te gaan.  

China Town  

Calgary heeft één van de grootste Chinatowns in Canada. Het is een gezellige wijk met leuke winkeltjes en restaurantjes. Het Chinese Cultureel Centre is gebouwd naar het voorbeeld van "the Temple of Heaven" in Beijng met een prachtige blauwe dome. Tevens vindt je in het centrum een museum waar je de geschiedenis van de Chinese migratie naar Canada kan aanschouwen.  

Fort Calgary  

In Fort Calgary maak je een wandeling door de geschiedenis. Ontdek hier hoe de Mounted Police (Mounties) in 1874 de orde en gezag brachten in het westen. Je ziet hier hoe de Mounties vrede sloten met de Blackfoot-Indianen, die hier toen leefden, en hoe de twee volken met elkaar omgingen. Daarnaast leer je, op een interactieve manier, hoe het fort is uitgegroeid tot een stad met miljoenen inwoners. Het fort heette oorspronkelijk Bow Fort. In 1876 werd het fort weer hernoemd door Kolonel Macleod naar Fort Calgary die toen hoofdcommissaris van de North West Mounted Police was. Fort Calgary is nu uitgeroepen tot nationaal erfgoed.  

Glenbow Musuem  

Het grootste museum van West Canada is het Glenbow Museum. Het heeft twee hoofdgroepen: de museum collectie en de kunstcollectie. De museumtentoonstelling concentreert zich op de inheemse bevolking waaronder de Blackfoot. Van het begin tot de ontwikkeling van het leven in het westen. De kunstcollectie concentreert zich op de kunst uit het Noord-Westen van Noord Amerika met o.a. moderne- en Aziatisch kunst. Het museum ligt aan de 9th Avenue.  

Heritage Park Historical Village  

In het zuiden van Calgary vindt je het Heritage Park Historical Village. Ga terug in de tijd in Canada's grootste levende museum. Ervaar het dagelijkse leven van 1860 tot 1950. Er worden dagelijks shows gehouden. Het park heeft een fort, een indianendorp en een museum. Het personeel is verkleed zoals ze toen leefden en vertellen de verhalen over het oude Westen. Je gaat terug in de tijd en maakt er van alles mee. Van een overval op een postkoets, je hoort het lokale nieuws van toen, je kunt getuige zijn in een rechtszaak of een ritje maken op de stoomtrein of in een radarboot.  

OPENBAAR VERVOER  

Het mooie van Calgary is, wanneer u in de stad zelf verblijft, vrijwel alle bezienswaardigheden lopend kunt bezoeken. Los hiervan is het openbaar vervoer in Calgary alles behalve slecht. Er lopen twee light rails routes door de stad, C-Train genoemd, die het centrum met het noordoosten verbind (de McKnight-City Centre Line) en het noordwesten die je, via het centrum, naar Zuid-Calgary brengt ( de Dalhousie-Somerset line). Tevens rijden er bussen tussen alle grote noord-zuid en oost-west wegen zodat je met 1 x overstappen (transfer) op bijna elk punt van de stad kan komen. De stad heeft net zoals andere steden geen straatnamen maar zijn genummerd. Bovendien is het erg handig om te weten dat “Avenues” altijd van oost naar west lopen en “Streets” van noord naar zuid. Je kunt contact in de bus per rit betalen. Je mag dan binnen 90 minuten onbeperkt overstappen. Voordeliger is om een dagkaart te kopen maar deze kunnen niet in de bus gekocht worden.

 

 

 

E-mail