Ed en Jolanda Bakker

             Round and around  and around we go - rihanna

DRUMHELLER  

Drumheller ligt 135 km ten oosten van Calgary in Alberta. Het dorp ligt al zeventig miljoenen jaren, op een platte vlakte waar vele rivieren doorheen liepen. In dit, toen tropische, gebied leefden veel dinosauriërs. Na de ijstijd, smolt de ijsvlakte waardoor de Red Deer Valley ontstond. Nieuwe planten begonnen te groeien, leefden er dieren en kwamen de eerste bewoners. De vallei is door erosie veranderd van een riviervallei tot een rotsachtig, kaal landschap ook wel "Badlands" genoemd. Rond 1880 zocht men langs de rivier steenkool. J.B. Tyrrell vond hier geen steenkool maar een schedel van een dinosauriër. Door deze ontdekking ontstond een massale zoektocht naar de fossielen en skeletten, waardoor dit gebied meer bekendheid kreeg en werd het dorp Drumheller gesticht, genoemd naar de eerste bewoner van het gebied, Colonel Samuel Drumheller.  

Vanaf 1913 groeide het aantal inwoners toen het een spoorweg tussen Calgary en Drumheller opende waardoor de kolenindustrie een opmars maakte. In het midden van de twintigste eeuw nam de vraag naar kolen af en sloten de mijnen. Kort hierna ontstond er een nieuwe inkomstenbron, ze vonden olie en gas in dit gebied. Vanaf dat moment draait de economie hier op oliewinning en landbouw. Het gebied is het tweede grootste gasveld van Alberta.  Ook het toerisme speelt een grote rol in Drumheller, sinds hier het Royal Tyrrell Museum of Paleontology is geopend. Dit is de grootste publiekstrekker van de streek. Het museum ligt in het Midland Provincial Park, de locatie van de voormalige Midland Coal Mine.     


ONTDEK DRUMHELLER  

Het Visitor Centre van het dorp heeft 's werelds grootste standbeeld van een dinosaurus "The World Largest Dinsosaur". Een Tyrannosaurus Rex van maar liefst 26 m hoog die als uitkijktoren dient.  

Royal Tyrrell Museum of Paleontology: Het museum bezit een zeer grote collectie van dinosauriërs. In de Dinosaur Hall staan ruim 40 dinoskeletten opgesteld, waaronder een geraamte van een Tyrannosaurus rex. Vele zijn gevonden in het Midland Provincial Park, langs de Dinosaur Trail.  

Drumheller Little Church: het kleinste kerkje waar maar 6 mensen in passen.  

Dinosaur Trail: een mooie route om te rijden langs verschillende bezienswaardigheden in en om Drumheller langs het Homestead Museum, Fossil World Discovery Centre, Royal Tyrrell Museum of Paleontology, Drumhellers Little Church, daarna verder naar de top van de Horsethief Canyon om vervolgens een oversteek te maken met de Bleriot Ferry waarna je uitkomt op de South Dinosaur Trail die weer terug gaat naar Drumheller. De veerboot is van mei tot oktober geopend.  

Homestead Museum: hier vindt je allerlei herinneringen uit de begin van de Victoriaanse eeuw en een tweekoppige kalf.  

Fossil World Discovery Centre: hier vindt je veel fossielen en kun je zelf op zoek gaan naar historische overblijfselen. Verder hebben ze een klim- en speelruimte voor kinderen en een opgezette T-Rex.  

Horseshoe Canyon: het gebied ligt aan de Hwy 9, 17 km van Drumheller richting Calgary. Het gebied heeft vele trails. De zonsopgang is hier erg mooi. Vanaf hier kun je ook helikoptervluchten maken.  

Horsethief Canyon: de canyon ligt vlakbij het Royal Tyrrell Museum. Paardendieven uit het Oude Westen verborgen hier hun buit. Je hebt een schitterend uitzicht vanaf de kloofrand over de grillige vallei en heeft nauwe kloven. Er lopen trails in de canyon waar je kunt afdalen.  

Hoodoos Trail: deze trail, ligt ten zuidwesten van Drumheller, op de Hwy 10 South. Langs deze route vindt je veel hoodoos. Dit zijn smalle, grillige rotspilaren die door erosie zijn ontstaan. Ook kom je langs de Atlas Coal Mine, een mooie, meest complete, kolenmijnmuseum in Canada. Je kunt hier diverse zorgen.rondleidingen maken of educatieve programma's volgen om een goede indruk te krijgen van het verleden in de mijn. Ook kun je een rit maken in een antieke kolenkar en een hut van de mijnwerkers bekijken.  

Wayne: voor de echte filmliefhebbers een leuke stop. Wayne ligt in de Badlands en speelde een rol in de Shanghai Noon film van Jackie Chan. Het gehucht staat de Last Chance Saloon, een van de weinige cowboyrelieken in de provincie.  Elke zomer komen hier honderden Harley Davidson fans naar de Wayne rally. De route naar Wayne is ook de moeite waard. Het staat in het Guiness Book of Records vermeld als ‘de meeste bruggen binnen de kortste afstand’. Vanaf Rosedale rij je de laatste 6 km langs 11 bruggen. 

E-mail