Ed en Jolanda Bakker

             Round and around  and around we go - rihanna

JASPER  

Jasper ontstond in 1813 als een handels- en pelspost “het Jasper House” genaamd door de North West Company die later voor de “Hudson's Bay Company” diende. Toen er in 1911 door Grand Trunk Pacific Railway een spoorlijn werd aangelegd veranderde in 1913 de naam van Jasper House naar Jasper. In 1931 werd Jasper verbonden met de Hwy 16, the Yellowhead Highway, die naar Edmonton loopt. In 1940 werd de Icefields Parkway, Hwy 93,  geopend die Jasper met Lake Louise verbond. Hierdoor ligt Jasper in het centrum van het gelijknamige Jasper National Park en is een goede uitvalbasis om mooie tochten te maken. Het is een vriendelijk en sfeervol bergdorp met leuke hotels en restaurantjes. Het plaatsje is minder toeristisch dan Banff maar minstens zo mooi. Wanneer je hier een paar dagen verblijft  kunt je vanaf hier de hoogtepunten in de omgeving bekijken. Omdat het plaatsje minder toeristisch is treft je hier meer wildlife aan. Het is een ideale bestemming voor outdoor sporten. Je kunt hier prachtige wandelen, golfen, paardrijden, wildwater raften en mountainbiken. In de winter skiën, schaatsen of een tocht met de hondenslee maken. Naast het dorp ligt de Discovery Trail. Deze 8 km lange trail loopt rondom de plaats. Jasper heeft ook twee leuke musea. Het Jasper-Yellowhead Museum and Archives waar je de geschiedenis van de eerste kolonisten en het park vindt en het Wildlife Museum. Hier staan de wilde dieren van het Jasper N.P. centraal.     

ONTDEK JASPER  

Jasper Canada Skytram is de topattractie van Jasper. Het is een kabelbaan die je naar 2227 m hoogte van de Whistler Mountain brengt. Bij goed weer kun 80 km ver over het park kijken. Op Whistler Mountain liggen diverse trails, een restaurant en een souvernierwinkel.  

Net even buiten Jasper begint de Maligne Valley Road. Deze 45 km lange weg eindigt bij Maligne Lake en heeft onderweg vele bezienswaardigheden. Na 5.8 km komt u bij de Athabasca Valley Outlook. Hierna  is de 2e stop de Maligne Canyon. De volgende bezienswaardigheid is Medicine Lake vanwaar u hierna doorrijdt naar Maligne Lake. Onderweg kunt u veel wildlife spotten als u geluk heeft.     

Ook een mooie weg om te rijden is Hwy 93A. Dit is de oude weg van Jasper naar Banff. Deze weg klimt naar boven waar je kunt genieten van de omliggende vallei en prachtige panorama's van Jasper downtown.  Let op! Deze weg bestaat uit 2 gedeeltes. Het eerste deel begint in het dorp zelf, bij de Hazel Ave. Dit gedeelte brengt je oa naar Beauvert Lake via de Old Fort Point Rd, Jasper Park Lodge, Annette Lake, Edith Lake en de Maligne Rd. Wanneer je de weg uitrijdt passeer je de Athabasca River richting Alpine Village Jasper. Aan het einde van de weg kom je weer op Hwy 93. Sla hier linksaf richting Banff. Sla na een paar kilometer weer rechts af waar Hwy 93A weer begint. Vanaf hier passeert u Marmot Rd, een prachtige route die je naar Marmot Basin brengt, maar je kunt ook doorrijden naar Cavell Rd. Let op! Op deze smalle (haarspeld)bochtige weg worden campers, touringcars en trailers geweerd. Deze moeten parkeren op de parkeerplaats aan het begin van de weg. In de winter is in de winter afgesloten en wordt de weg gebruikt als crosscountry skigebied. De weg eindigt op de parkeerplaats vanwaar je 2 mooie trails kunt lopen, de Glacier Trail en de Cavell Meadows Trail. Rij de Hwy 93A verder langs Whirlpool Rd die je naar Moab Lake brengt. De weg eindigt bij de Athabasca Falls.  

Nog een aanrader is de Pyramide Rd die je naar Pyramide Lake brengt. Langs deze weg heb je ook kans veel wildlife te spotten. De weg begint op Cedar Ave, die overgaat in Pyramide Lake Rd. De weg slingert zich omhoog door een sparrenbos langs vele meertjes en trails waar je heerlijk kunt wandelen. Vooral met zonsop- en zonsondergang kun je uitkijken naar elanden, herten, zwarte beren, de grizzly en de bevers die hier leven. Dit is ook het beste gebied om vogels te spotten. Mountainbikers kunnen hier de Saturday Night Loop rijden (29 km). Langs de oevers van Patricia Lake staan de Patricia Lake Bungelows, een zeer rustige accommodatie. Hier kun je ook kano’s huren. In Patricia Lake liggen de resten van een top secret Tweede Wereldoorlog Project met de codenaam Project Habakuk. Het was een idee van Winston Churchill om een onzinkbaar schip van ijs te bouwen. Een schaalmodel van 1:50 werd in Patricia Lake gebouwd. Ze zijn er in geslaagd om dit schip bevroren te houden tot de zomer van 1943. De weg eindigt bij Pyramide Lake. Een mooi meer waar je heerlijk kunt wandelen, vissen, een bootje huren en tijdens de winter verlichten ze het meer om er heerlijk te kunnen schaatsen.   

E-mail