Ed en Jolanda Bakker

             Round and around  and around we go - rihanna

MEDICINE HAT


Medicine Hat, een historisch plaatsje ligt ten zuidoosten van Calgary en gelegen aan de South Saskatchewan River in de regio Cypress County. De plaats dankt zijn naam aan verschillende legendes van een hoofdtooi  van een medicijnman bij een strijd tussen het volk van de Blackfoot- en de Cree. Deze “Saamis” of heilige hoed,  gemaakt met adelaarsveren, zou door een Cree Medicijnnman, bij het terugtrekken van de strijd, verloren zijn in de South Sasketchewan River. De andere legende zou zijn dat een jager een mysterieuze verschijning gezien zou hebben van een meerman in de vorm van een rivierslang die de jager gedwongen zou hebben zijn vrouw op te offeren om bijzondere krachten te krijgen die zich in deze “Saamis” zouden zitten. 

Medicine Hat is een voormalig spoorwegenstad maar staat nu beter bekend als "The Gas City" om zijn grote aardgasvelden. De plaats staat bekend als één van de droogste en zonnigste plek in Canada met warme zomers en koude winters.  De koude winters worden vaak milder door een warme Chinookwind waardoor de temperatuurverschillen erg groot kunnen zijn.


ONTDEK MEDICINE HAT

Een mooie manier om Medicine Hat te ontdekken is met de Medicine Hat's Sunshine Trolley. Deze trolley brengt je door historische delen en langs de culturele hoogtepunten van de plaats. De trolley vertrekt bij het Visitor Center. Er zijn diverse stops waar je bij elke stop kunt uitstappen om het gebied verder te kunnen bezichtigen. De eerste stop van de rit is bij de Saamis Tipi, die slechts op loopafstand van het Visitor Center ligt. “s Werelds grootste tipi, een stalen kunstwerk van 65 m hoog, werd oorspronkelijk gebouwd voor de Olympische Winterspelen in Calgary van 1988 als eerbetoon aan het inheemse erfgoed en in 1981 verplaatst naar Medicine Hat. Het kunstwerk telt 10 ronde storyboards die de geschiedenis vertellen. Onder de Saamis Tipi, die in een gebied ligt wat ooit een buffelkamp was, ligt de archeologische vindplaats Saamis. Men denkt dat hier miljoenen prehistorische voorwerpen uit die tijd liggen begraven.

Hierna zal de volgende stop de binnenstad van Medicine Hat zijn.  Hier kun je uitstappen voor een wandeling langs vele historisch gebouwen die voornamelijk zijn beïnvloed door de komst van de Canadian Pacific Railway in 1883 of langs de vele “murals” muurschilderingen die de plaats heeft.  Lokale- en internationale graffiti- en muurkunstenaars werden door ondernemers uitgenodigd om de buitenkant van hun gebouwen in openbare kunstwerken te veranderen.  Ook vindt je hier  leuke winkeltjes, studio’s, een brouwerij en coffeeshops. Een wandeling langs deze Indy Coffee Tour met heel veel koffie en gebak is weer eens wat anders.  Vervolgens loop je naar de Esplanade waar je weer opstapt voor de volgende stop bij Medalta.


De Esplanada Arts & Heritage Centre  is een bijzonder gebouw waar je kunst en cultureel erfgoed  kunt bewonderen. Hier vinden jaarlijks diverse tentoonstellingen van lokale-, provinciale- en internationale kunstenaars en educatieve programma’s plaats, maar je kunt hier ook genieten van  kunstvoorwerpen, archief- en kunstcollecties, muziek, dans en nog veel meer. Vrijwilligers en medewerkers staan u graag te woord om u rond te leiden.


Medalta Potteries  ligt in het historische kleidistrict en is een belangrijk onderdeel van de geschiedenis Medicine Hat. In deze fabriek, waar ooit 75% van de Canadese aardewerk werd geproduceerd huist nu een museum en keramiekstudio. Dit museum vindt je in de Canadese Badlands met mooie kliffen langs de South Saskatchewan River. Ga terug in de tijd van de fabrieksarbeiders. Bewonder hier de oude ovens bewonderen en zie hoe de kunstenaars hun werk beoefenen.
De laatste stop voor het Visitor Center is het Police Point Park, een vroegere buitenpost van de Northwest  Mounted Police. Dit park heeft prachtige landschappen en er lopen leistenenpaden naar de South Saskatchewan River. Hier kun je heerlijk genieten van de natuur en het park staat ook bekend als een zeer goede vogelbestemming.


In en om Medicine Hat liggen nog mee parken en natuurgebieden met meer dan 100 kilometers aan wandelpaden. Deze wandelpaden worden met elkaar verbonden door een uitgebreid wandelpadenstelsel.

- Echo Dale Regional Park:  Eén van de grootste parken en loopt van de South Saskatchewan River. In het park ligt een kunstmatig zwemmeer met een strand. Je kunt hier kano’s en waterfietsen huren. Het park heeft tevens een snackbar  en je kunt hier een historische ranch bezoeken.

- Kin Coulee Park: Dit park ligt aan de oevers van Seven Persons Creek en is een populaire plek om te picknicken op meer dan 100 hectare open gebied. Het park heeft twee speeltuinen, een skateboardbaan, beachvolleybalvelden en vuurkorven. Hier vindt jaarlijks het Canada Day-festival en vuurwerk plaats.

- Riverside Veterans' Memorial Park: Dit park vindt je tegenover het stadhuis. Hier worden vinden vaak festivals en evenementen plaats. In het park kun je ook een Sherman-tank uit de Tweede Wereldoorlog en twee locomotieven van de Canadian Pacific Railway bekijken, een bakstenen muurschildering van James Marshall bewonderen.

- Strathcona Island Park: Een mooi bosrijk park die aan de overs van de rivier is gelegen.  Hier lopen paden naar kleine strandjes en een paar mooie uitzichtpunten. Het park heeft speeltuinen en een waterpark en vele kilometers met verharde wandel- en fietspaden.

OMGEVING MEDICINE HAT


Red Rock Coolee

Ongeveer 50 km buiten Medicine Hat vindt je het Red Rock Coulee Nature Area. Een bijzonder natuurgebied met zandsteenformaties, badlands, hoodoos en grote ronde rotsen. Als je hier rond loopt lijkt het net alsof je op de set van Star Wars bent. De grootste rode ronde rotsformaties hebben een diameter tot wel 2,5 meter en behoren tot de grootste van de wereld. De roodachtige kleur komt van ijzeroxide. Ook kun je hier wildlfe spotten  zoals herten, coyotes, konijnen, nachthaviken en let op!! U bevindt zich in ratelslangengebied!


Cypress Hilss Provincial Park

Dit provinciale park ligt 65 km ten zuiden van Medicine Hat. Cypress Hills bestaat uit 3 delen en ligt uitgestrekt over Alberta, Fort Walsh en Saskatchewan. Het Alberta deel  is 205 km groot en  is een bijzonder park met een uniek klimaat en een gevarieerd landschap met heuvels, wetlands en bergbossen met heel veel verschillende planten en dieren. Je vindt hier bijna 50 soorten zoogdieren, verschillende soorten reptielen en amfibieën, meer dan 200 soorten vogels en in dit gebied groeien er meer soorten orchideeën dan waar dan ook op de prairies. Er zijn zeker 18 soorten geregistreerd.
Het park heeft 2 viewpoints waar je op een heldere dag, als je naar het noorden kijkt, wel 100 km ver prairielandschap, heuvellandschappen en coulees kan bewonderen. In Horseshoe Canyon vindt je mooie rotswanden en vanaf het plateau kun je prachtige zonsondergangen aanschouwen met de lichtjes van Medicine Hat op de achtergrond. Vanaf Reesor Viewpoint heb je een schitterend uitzicht over het  prachtige landschap van het park en Reesor Lake.
Cypress Hills Prov. Park heeft een diverse campgrounds en meer dan 140 km aan natuur- en wandelpaden die beginnen vanaf het Visitor Center. In de winter vinden hier ook winteractiviteiten plaats zoals een rodelbaan, een ijsbaan en het park heeft een skiresort. Cypress Hills is echt een prachtige plek om het te bezoeken.
E-mail