Ed en Jolanda Bakker

             Round and around  and around we go - rihanna

OSOYOOS

Osoyoos ligt helemaal in het zuiden van de Okanagan Valley dichtbij de grens van de staat Washington in de USA. Dit dorp is zeer geliefd bij toeristen omdat de omgeving een beetje op het Mexicaanse Hoogland lijkt. Osoyoos ligt mooi gelegen op een schiereiland aan het warmste meer van Canada, Osoyoos Lake en doet een beetje Spaans of Mexicaans aan met een hele fijne sfeer. Het mooie gebied rondom Osoyoos is een droog en er groeien veel cactussen vooral ten buiten de stad in het Ecological Reserve. Ook de natuur heeft zich aan het warme klimaat aangepast. Je vindt hier kolibries, ratelslangen, schildpadden en coyotes. Omdat Osoyoos aan het meer ligt kun je hier ook veel watersporten uitoefenen.  

Maar het gebied heeft ook  veel wijngaarden en fruitteeltgebieden. Je kunt hier genieten van één van de vele wijnproverijen. Wanneer je de brug van Okanagan Falls over gaat bereik je de weg naar een van de meest gerenommeerde wijngaarden van de stad. Of bezoek La Stella Winery. Hier waan je jezelf in het binnenland van Spanje. Voor de wijnliefhebber is het aan te raden om hier een tour te nemen. Je wandelt door de wijngaarden en je mag de heerlijke wijnen in combinatie brood, kaas, noten en fruit proeven.     

OMGEVING OSOYOOS  

Anarchist Mountain  

Via de Hwy 3 verlaat je de Okanagan Valley over de Anarchist Mountain. De 30 km lange Hwy klimt naar 995 m hoogte. Op het steilste stuk met veel haarspeldbochten stijgt je in 15 km maar liefst 768 m. Wanneer je boven bent wordt je beloond met een spectaculair uitzicht over de Okanagan Valley. De berg is vernoemd naar Richard C. Sidley, een vredesrechter uit de 19e eeuw. Hij werd door de lokale bevolking de “anarchist” genoemd vanwege zijn radicale opvattingen.  

Hayes Point Provincial Park  

Net even buiten Osoyoos aan de Hwy 97 ligt de afslag naar het Hayes Point Provincial Park dat op een smalle landtong aan Osoyoos Lake ligt. Het park is erg geliefd bij kampeerders. Naast de zandstranden en de lekkere temperatuur van het water (24c in de zomer) heeft het park ook een moerasgebied waar veel vogelsoorten zich ophouden. Het uitkijkplatform op het moeras kun je bereiken via een wandelpad welke door het moeras loopt.  

Nk'mip Desert & Heritage Centre  

Kort nadat je Osoyoos verlaat, via de Hwy 3, heb je aan je linkerhand de afslag naar het Nk'mip Desert & Heritage Centre. Dit culturele centrum wordt beheerd door de Osoyoos Indian Tribe. Je maakt hier kennis met de culturele tradities van deze stam. Je vindt hier in- en outdoor excursies tipi's,  Indiaanse voorwerpen en je kunt een trails door de woestijn lopen.  

Spotted Lake  

Net buiten Osoyoos, 9 km ten noordwesten van de stad,  ligt Spotted Lake. Het zijn meer poelen met witte randen. Dit meer is rijk aan magnesiumsulfaat, calcium, natriumsulfaat en 8 andere mineralen waaronder zilver en titanium. Wanneer het hier in de zomer op zijn heetst is verdampt het water in ondiepe poelen met witte randen door het kristalliseren van de mineralen.  Het meer dat door de inheemse bevolking “Klikuk” wordt genoemd is sinds jaren weer in eigendom van deze bevolking en bezit volgens hen heilige en medische krachten. Elke poel heeft een eigen kleur.  Helaas is het niet mogelijk om deze poelen van dichtbij te bekijken maar zijn vanaf de weg prachtig te zien.  

E-mail