Ed en Jolanda Bakker

             Round and around  and around we go - rihanna

SASKATOON

Saskatoon is gesticht door John Lake Saskatoon. In eerste instantie wilde hij zijn nederzetting "Minnetonka" noemen, maar nadat hij de rode misaskwatominbessen had geproefd, vond hij deze vruchtjes zo lekker dat hij dat woord verbasterde tot Saskatoon. De grootste stad van de provincie, is dus vernoemd naar deze ‘saskatoon berry’. Deze vrucht, uit Alaska en West Canada, groeit aan een inheemse plant met witte bloemetjes en is een kruising tussen een appel en een bes. De vrucht wordt vooral verwerkt in taartvulling en jam.

 

DE STAD

De strijd tussen Saskatoon en Regina, over de vraag welke stad het mooiste zou zijn van de provincie, is al heel oud. Saskatoon is in ieder geval een mooie multiculturele stad, met een combinatie van kleine houten huisjes en hoge gebouwen met een ligging aan de Saskatchewan River. Het mooiste uitzicht over de stad en het oude Bessborough Hotel krijg je vanaf de Saskatchewan Crescent aan de andere kant van de rivier. Saskatoon is de thuisbasis van de University of Saskatchewan die een belangrijke rol speelt op het gebied van onderwijs en wetenschap. De stad wordt gekenmerkt door zeven bruggen die de Zuid-Saskatchewan rivier overspannen. Saskatoon wordt dan ook de 'Bruggenstad' genoemd. 

Voor groot en klein worden er ook boottochten op de Saskatchewan River aangeboden door The Prairie Lily River Cruises bij het Mendel Art Gallery

 

ONTDEK SASKATOON

Meewasin Valley

In dit grote gebied langs de rivier bevinden zich verschillende parken waar je bijvoorbeeld kunt picknicken. Daarnaast kun je bijvoorbeeld per fiets de mooie Meeswasin Valley Trail verkennen, een lange route die de stroom van de rivier volgt. In de winter wordt gebied vaak gebruikt om te langlaufen. In het Kiwanis Memorial Park kun je in het winterseizoen schaatsen op een grote ijsbaan.

Western Development Museum 

Een mooie wandeling langs de rivieroever bij de Universiteit richting het zuiden leidt naar het Western Development Museum. Daar beleef je, onder de naam "Boomtown 1910" de snelle ontwikkeling van Saskatoon als centrum van Saskatchewan. Zo laat de "straat" u horen hoe de hoefslag van paarden klinken en uit de smidse hoort u geluiden van de hamer en aambeeld. Canadese musea zijn meer dan tentoonstellingen, ze leven! Bovendien kun je in de Transportation Gallery verschillende oude automobielen bekijken.

Wanuskewin Heritage Park

Dit park is een "national historic site", voor het grootste deel opgezet door indianen en bestaat uit een groot prairiegebied met ongerepte natuur. In het bezoekerscentrum kun je kennis maken met de indiaanse beschaving. Hier vindt je de geschiedenis en de cultuur van de Northern Plains Indians, de oorspronkelijke bewoners van de prairies. Je komt er veel te weten over de fauna, flora en de archeologische opgravingen in het park. Verder kun je er proeven van de traditionele keuken, diverse kunsttentoonstellingen bekijken en kamperen in een traditionele tipi. Een aanrader: bekijk de film die hier draait. U hoort de klanken van 5 verschillende indianentalen. De film bereidt je voor op wat je verder in het park te zien krijgt. Verschillende trails doorkruisen het park. Bij elke trail valt er wel weer wat anders te beleven.

University of Saskatchewan

Het is een zeer omvangrijk gebouwencomplex en erg mooi om te zien. Op de campus van de universiteit staan verschillende musea en galerieën die voor iedereen toegankelijk zijn. Zo kun je het St. Thomas More Art Gallery bezoeken, met schilderijen van plaatselijke en regionale kunstenaars, de persoonlijke bezittingen bekijken van John G. Diefenbaker (premier van 1957-1963), een bezoek brengen aan het Little Stone School House, de eerste school van Saskatoon en op zaterdagavond in de U of S Observatory de sterrenhemel boven Saskatoon bekijken of in het Griffiths Stadium een thuiswedstrijd van het football team bijwonen. 

HET KLIMAAT

Saskatoon heeft een gematigd landklimaat met warme zomers en zeer strenge winters. Er zijn vier verschillende seizoenen te onderscheiden. In de wintermaanden ligt de temperatuur onder het vriespunt en kan het kwik wel tot dertig graden onder nul dalen. In de zomer echter ligt de gemiddelde maximumtemperatuur rond de 25°C. Saskatoon behoort tot de zonnigste steden van Canada. Er valt relatief weinig neerslag en de meeste regen valt in de zomer. 

E-mail