Ed en Jolanda Bakker

             Round and around  and around we go - rihanna

GLACIER N.P. OF CANADA

Het Glacier Nationale Park heeft ruim 140 gletsjers, waar de naam van het park vandaan komt. Het park bestaat uit mooie hoge bergpieken, besneeuwde berghellingen en ravijnen. 12% van het gebied is met ijs bedekt. Bovendien komen er veel zwarte beren en grizzly's voor. Bij de Rogers Pass staat een herinneringsmonument uit 1962 van de Trans-Canada Highway 1. In het Visitor Center kun je de geschiedenis van de aanleg van de Hwy 1 bekijken. Het weer is in dit gebied net zo grimmig als het gletsjergebied.

Er gaat slechts één weg door het Glacier N.P., de Trans Canada Hwy 1 die in 1962 is aangelegd. Daarvoor was de trein de enige vorm van vervoer naar en door het park. De inheemse bevolking kwam niet of nauwelijks door het park omdat het gebied te onherbergzaam was. De korte zomers en de weersomstandigheden maakten het landbouw onmogelijk en er groeide weinig vegetatie. Bovendien beschouwden de First Nations de Selkirk Mounains als gevaarlijk terrein door de vele lawines die zich hier jaarlijks voordoen. In 1882 ontdekte A.B. Rogers de bergpas door de Selkirk Range en in 1885 werd het spoor over de Roger Pass aangelegd. Tentoonstellingen over wilde dieren en de geschiedenis van het aanleggen van het spoor is terug te vinden in het Visitor Centre op de National Historic Site op de Roger Pass. De Roger Pass ligt op 1330 m hoogte. Je vindt hier een grote rest area, een benzinestation, een winkel, een restaurant, een hotel en het Roger Pass Visitor Centre met het kunstwerk van bogen, de Memorial Arch. 

De totale lengte van de Trans Canada Hwy 1 is 27 km. De hwy heeft geen zijwegen maar wel enkele view points. Onderweg passeer je vijf tunnels. Deze tunnels zijn speciaal aangelegd als bescherming tegen lawines. 

TRAILS

Voor de toerist is dit park een moeilijk natuurgebied. Het park is niet makkelijk te verkennen. Zelfs de korte trails zijn in de meeste gevallen niet eenvoudig te lopen en de langere trails zijn alleen geschikt voor de gevorderde wandelaars met een goede conditie door de forse hoogteverschillen.

  • Abandoned Trails: 2,5 km (heen en terug) – makkelijk – een trail over een oude spoorwegbedding.
  • Balu Pass Trail: 10 km (heen en terug) – hoogteverschil 700 m - moeilijk – een mooie maar zware wandeling waarbij van 1312 m naar 100 m geklommen moet worden. Let op! In dit gebied komen voor (grizzly) beren voor, waardoor de trail soms afgesloten kan worden of dat je de trail alleen met een groep van 6 personen mag lopen. De grotten, die vlakbij deze trail liggen, mogen alleen met een professionele gids bezocht worden.
  • Great Glacier Trail : 10 km (heen en terug) – hoogteverschil 300 m - km moeilijk – een populaire mooie wandeling dwars door alpenweide met spectaculaire uitzichten. 
  • Hemlock Grove Nature Trail: 400 m – makkelijk – een boardwalk door het regenwoud met hemlocksparren 
  • Loop Brook Trail: 1,6 km (heen en terug) – gemiddeld – de mooiste wandeling van het park maar met enkele steile stukken ertussen. Onderweg loop je langs overblijfselen uit het spoorwegverleden. 

  • Meeting the Waters Trail: 2 km (heen en terug) – makkelijk tot gemiddeld - een mooie wandeling vanaf de Illecillewaet Campground die je langs de ruïnes van de Glacier House en een brug waar de Asulkan Brook in de Illecillewaet-rivier stroomt.

 

E-mail