Ed en Jolanda Bakker

             Round and around  and around we go - rihanna

WEST YELLOWSTONE N.P. 

Yellowstone National Park werd in 1872 het eerste Nationale Park in de VS en zelfs in de wereld. Het park ligt voornamelijk in Wyoming, maar kleine gedeeltes zijn ook te vinden in de naastgelegen staten Montana en Idaho. Het park heeft een oppervlakte van bijna 9.000 km², waardoor het meteen ook één van de grootste Nationale Parken is en één van de drukst bezochte parken in de VS. Maar Yellowstone is ook één van de mooiste Nationale Parken. 

Het middelpunt van het park is een vulkanisch plateau waar ruim 10.000 hete bronnen en meer dan 200 geisers liggen, waarvan Old Faithful de beroemdste is. Hij dank zijn naam aan het feit dat hij elke 90 tot 120 minuten water omhoog schiet met een hoogte van soms 45 meter. De stoompluim kan 36-55 m hoog zijn en wel 2 tot 5 minuten aanhouden. Andere beroemde geisers spuiten slechts eens in de zoveel tijd.  De Grand Prismatic Spring, die vlakbij de Old Faithfull aan de Firehole River ligt, is een grote hete bron met regenboogkleuren. Het is één van de grootste bronnen ter wereld, 113 m breed. Naast dit spektakel heb je hier ook modderpotten, hoge toppen, prachtige bossen, mooie alpenweiden, een grote canyon met watervallen, rivieren met diepe rivierkloven en prachtige meren. Yellowstone Lake, Shoshone Lake, de Snake River en de Yellowstone River zijn de bekendste. Je hebt hier recreatiemogelijkheden in overvloed. De 282 km Grand Loop Road brengt je naar alle bezienswaardigheden van het park. Het park is de thuisbasis voor veel wildlife waaronder de bizons, elanden, grizzly- en bruine beren, coyotes, wolven, herten, zwanen en pelikanen. Er leven in het park veel zwarte beren, maar in sommige gebieden leven er ook ruim 200 grizlly beren. Ook leven er in het park ruim 3000 bizons, in de grootste kudde ter wereld. Ze lopen los in het park en hinderen vaak het verkeer. Kijk uit! Ondanks dat ze er tam uitzien kunnen ze erg gevaarlijk zijn. 

De Yellowstone River stort neer in twee watervallen, de Upper en Lower Falls, van 52 m hoogte in een diepe kloof die 32 km lang is. Langs de rand van de waterval lopen paden waar je een prachtige uitzichten hebt. Om bij het platform te komen, daal je de Uncle Tom's Trail af om de waterval van dichtbij te bekijken. 

TRAILS 

Yellowstone N.P. bestaat uit backcountry en wildernis. Het park heeft ruim 1770 km aan wandelpaden.  Echter, het park kent ook gevaren die inherent zijn aan de wildernis: onvoorspelbare dieren in het wild, veranderende weersomstandigheden, afgelegen thermische gebieden, koude water meren, turbulente beken en ruige bergen met losse rotsen. Met andere woorden, als je ervoor kiest dit gebied te verkennen en te genieten van de natuurlijke wonderen van Yellowstone, is er geen garantie voor uw veiligheid. Wees voorbereid op elke situatie. 

Wandelen in de lente in Yellowstone N.P. is een geweldige manier om te genieten en er is veel te zien. In deze periode kun je van de unieke kans gebruik maken om zonder verkeer op bepaalde wegen je voort te bewegen. Vanaf half maart tot de derde donderdag in april is het toegestaan om te wandelen, fietsen, joggen en andere vergelijkbare vormen van niet-gemotoriseerde sporten uit te oefenen. Voor je in de lente naar het park gaat moet je je laten informeren welke wegen er open zijn, omdat er nog veel sneeuw kan liggen. 

Er zijn talloze paden geschikt voor dagwandelingen. Begin je wandeling door te stoppen bij een Ranger Station of één van de  Visitor Centers voor informatie. Trail-omstandigheden kunnen plotseling en onverwacht veranderen.  Trails kunnen tijdelijk zijn afgesloten doordat er beren zijn gesignaleerd, door regen of sneeuwstormen, hoog water staat en branden. Het is ook verstandig om niet alleen te gaan wandelen. Verder is er geen vergunning nodig voor een dagwandeling. 

Trails in de omgeving van:

Bridge Bay, Fishing Bridge & Lake 

Canyon Area 

Mammoth 

Old Faithfull 

Tower Roosevelt 

West Trumb & Grant Village     

HET WEER 

Yellowstone N.P heeft een koud steppeklimaat dat vooral opvalt door de geringe neerslag die hier valt. Alleen in de vroege lente maanden ligt de gemiddelde neerslag hier wat hoger. De wintermaanden zijn hier bijzonder koud met lange periodes met vorst en veel sneeuw. Op sommige plekken wel 2 tot 5 m, die meestal pas in mei verdwijnt. Vooral de nachten zijn, tijdens de winter, erg koud waar de temperaturen kunnen oplopen tot -20°c. In deze periode is kamperen hier dan ook verboden. In het begin van de lente liggen de temperaturen overdag rond de 12° c, maar aan het eind van de lente lopen de temperaturen al snel op naar de 20° c.  's Nachts kan het nog licht vriezen. De zomermaanden zijn overdag aangenaam warm, rond de 20°c. De nachten kunnen hier nog aan de koele kant zijn en zonder slaapzak kun je hier dan ook niet in je tent liggen. Meestal is het  overdag droog, maar in de avond kunnen er onweersbuien voorkomen, die gepaard kunnen gaan met stevige wind, veel regen en incidenteel zelfs natte sneeuw. In de herfst is het weer aangenaam, met overdag temperaturen tot 15° c. Naarmate het seizoen vordert, nemen de kansen op sneeuwstormen toe.   

E-mail