Ed en Jolanda Bakker

             Round and around  and around we go - Rihanna

SPANJE


Hoofdstad:                  Madrid

Grote steden:             Barcelona, Madrid, Sevilla, Valencia en Zaragoza.

Beste reistijd:             mei, juni en september is het goed vertoeven in Spanje. Juli en augustus zijn de drukste en                                              warmste maanden. Zuid Spanje heeft een milde winter waardoor je hier goed kan                                                              overwinteren. Januari en februari zijn de koudste en natste maanden, maar nog met genoeg                                          zonuren. Vanaf maart en april lopen de temperaturen weer op. Maar ook op de Canarische                                                Eilanden is het goed vertoeven. Hier is het vaak nog een paar graden warmer.

Munteenheid:            Euro

Talen:                           Baskisch, Catalaans, Galicisch en Aranees

Politiek:                       Constitutionele monarchie met als staatshoofd Koning Felipe VI 

Siësta:                          Er wordt in Spanje een siësta gehouden van 14.00 uur tot 17.00 uur als vervanging voor de                                                lunch. Hou er rekening mee dat dan de meeste winkels gesloten zijn, vooral in de zomer.

Spanje is geliefd bij veel reizigers. Dit land is rijk aan mooie landschappen, vele tradities, heeft verschillende talen en kent een heerlijke keuken. Van besneeuwde bergtoppen in de Pyreneeën tot idyllische zandstranden. Tevens kent Spanje veel culturele bezienswaardigheden met een overvloed aan erfgoed.

Spanje bestaat uit 17 regio’s. Enkele van deze regio’s hebben wij reeds bezocht waaronder Andalusië, Aragon, Baskenland, Catalonië, Castilla y León, Castilla-La Mancha, Comunidad de Madrid en Extremadura.

ANDALUCIA

ARAGON

BASKENLAND (PAIS VASCO)

CASTILLA LA MANCHA

De windmolens van Consuegra in Castilië-La Mancha
De Spaanse regio Castilië-La Mancha barst van de historische steden, cultureel erfgoed, weidse landschappen en groene nationale parken. De regio ligt in het hart van Spanje en heeft genoeg te bieden om je weken bezig te houden. Welke plekken je ook bezoekt, neem in elk geval de windmolens van Consuegra mee in je reisplanning, bekend uit het boek Don Quichot. Deze elf traditionele windmolens, een soort Spaanse versie van Kinderdijk, staan op een rij op een groene heuvelrug. In de molens kun je de lekkerste Manchego-kazen en lokale wijnen kopen.

CASTILLA Y LEON

Wil je naar het hart van Spanje reis dan naar de regio Castilië en León. Deze regio heeft diverse Unesco monumenten zoals de universiteit van Salamanga en het paleis van Segovia. Maar ook heeft deze regio mooie natuurgebieden zoals de bergketen Sierra de Francia. Oude tradities worden bewaard in kleine dorpjes als La Alberca en San Martin del Castañar.

Sla in Castilié en León zeker het natuurgebied Las Medúlas niet over, een grillig landschap met rode en okerkleurige rotsformaties. Las Medúlas was ooit de grootste goudmijn van het Romeinse rijk en is door UNESCO erkend als werelderfgoed. Je kunt hier mooie wandelingen maken en vooral bij zonsondergang zijn de kleuren fantastisch.

CATALUÑA

Tegenover het Platja Gran liggen de Medes eilanden. Deze eilandengroep is het kenmerk van L’estartit. Vanuit de hele Tegenover stad zijn de eilanden te zien, en dan vooral het grootste eiland, het Islas Medes. Maar de eilanden zijn goed voor veel meer dan alleen een mooi uitzicht. Onder water is het namelijk een paradijs voor duikers. Er leven wel 1.300 soorten vissen en planten rond de eilanden, zoals rood koraal, tandbaarzen en kreeften


Besalu
Uit de hele omgeving komen inwoners en toeristen gereden om het kleine dorpje Bésalu te bezichtigen. Dat is niet voor niets! Besalú is een typisch Middeleeuws plekje en is enkele keren al erkend als het best bewaarde stadje van Noord Spanje. Voornamelijk de entree van het stadje is adembenemend. Over een gigantische brug die eeuwen geleden zonder machines gebouwd is en na een bombardement zelfs weer gerestaureerd is. Het dorpje ligt op de achtergrond tegen een prachtige bergwand aan genesteld. Welke dingen moet je zeker bezoeken, waar kun je de lekkerste ijsjes halen en wat is het verhaal achter dit dorp?
Cadaques
Wat dit dorp zo bijzonder maakt is het natuurlijke landschap dat rauw en elegant tegelijk is. Je begrijpt heel goed dat dit de lievelingsplek was van Dalí en hij heeft zijn blauwdruk dan ook zeker achtergelaten. Je proeft de artistiekheid terug in het eten, ziet het in de kleding en de levensstijl van de locals. De oude stad met steile straatjes ademt nog steeds de Boheemse sfeer van het begin van de twintigste eeuw, die je uitnodigt om het te verkennen en er zonder haast van te genieten.
Dit charmante dorpje doet zijn naam eer aan. Door de smalle straatjes met witte huizen en alle blauwe ramen en deuren val je in de ene ontdekking na de andere. Al je zintuigen worden tegelijkertijd geprikkeld in dit vissersdorpje. De geuren van de tapas, de prachtige pittoreske straatjes en op elke hoek vind je leuke restaurantjes, winkeltjes en ateliers. Cadaqués heeft het allemaal.
Een weekend is dan ook zeker een must om dit vissersdorpje van top tot teen te ontdekken. In de zomer ervaar je overdag het ontspannende mediterraanse ritme en tegen de avond voelt dit dorpje feestelijk en sfeervol aan. De verlichte straatjes, het ‘s zomerse geroezemoes en iedereen in mooie avondkleding zal dit je Costa Brava zomer compleet maken. 
Cadaqués is een plek die magisch aanvoelt. Niet gek, aangezien dit vissersdorpje als het “mooiste plekje ter wereld” werd gezien door de Spaanse schilder Salvador Dalí. Het charmante Cadaqués ligt direct aan de Middellandse Zee in de provincie Girona en fascineert al eeuwenlang zowel de lokale bevolking als de bezoekers. Wat dit dorp zo bijzonder maakt is het natuurlijke landschap dat rauw en elegant tegelijk is. Je begrijpt heel goed dat dit de lievelingsplek was van Dalí en hij heeft zijn blauwdruk dan ook zeker achtergelaten. Je proeft de artistiekheid terug in het eten, ziet het in de kleding en de levensstijl van de locals. De oude stad met steile straatjes ademt nog steeds de Boheemse sfeer van het begin van de twintigste eeuw, die je uitnodigt om het te verkennen en er zonder haast van te genieten.
Dit charmante dorpje doet zijn naam eer aan. Door de smalle straatjes met witte huizen en alle blauwe ramen en deuren val je in de ene ontdekking na de andere. Al je zintuigen worden tegelijkertijd geprikkeld in dit vissersdorpje. De geuren van de tapas, de prachtige pittoreske straatjes en op elke hoek vind je leuke restaurantjes, winkeltjes en ateliers. Cadaqués heeft het allemaal.
Een weekend is dan ook zeker een must om dit vissersdorpje van top tot teen te ontdekken. In de zomer ervaar je overdag het ontspannende mediterraanse ritme en tegen de avond voelt dit dorpje feestelijk en sfeervol aan. De verlichte straatjes, het ‘s zomerse geroezemoes en iedereen in mooie avondkleding zal dit je Costa Brava zomer compleet maken. Cadaqués is de plek voor degenen die verlangen van lange uren ronddwalen en eindigen met een ontkurkte fles wijn en wat tapas aan zee.nen die verlangen van lange uren ronddwalen en eindigen met een ontkurkte fles wijn en wat tapas aan zee.


Pals
Pals is een van de best bewaarde middeleeuwse dorpen aan de Costa Brava. Pals ligt net als de meeste andere middeleeuwse dorpen op een heuvel, vroeger was dit strategisch, nu zorgt het voor de perfecte instagram foto. Deze kun je nemen vanaf het Mirador Josep Pla, een uitkijkpunt. Maar Pals heeft nog veel meer te bieden. Binnen in de stad ga je je ogen niet kunnen geloven, zo adembenemd mooi kan Pals zijn. In de oude binnen stad is elk huis nog precies zoals het 800 jaar geleden was, het lijkt wel of de tijd stil heeft gestaan.

Sant julia
Als je klaar bent met de Mikwe Loop je terug naar het Placa Major en sla je links af. Doe je dit dan kom je aan bij Sant julia. Sant Julia is een 12e eeuwse kerk gebouwd in Romaanse stijl. Het mooiste aan dit kerkje is haar bijzondere ingang. Deze bestaat uit zes bogen en is ongeveer 5 meter hoog en 3 meter breed. Iets dat je dus zeker niet wil missen tijdens je bezoek aan Besalú. Dit is echter niet een plek waar je een uur kunt blijven, je kunt de kerk niet binnen.
sant vicenç
Nadat je Sant Julia hebt bekeken is het tijd voor een iets grotere kerk. Dichtbij Sant Julia op het Placa Prat staat Sant Vicenç, een 13e eeuwse katholieke kerk. Het Placa Prat waar de kerk op staat is het grootste plein van Besalú. Hier vind je een paar winkeltjes en Restaurants. En wie wil nou niet heerlijk uiteten met een middeleeuwse kerk op de achtergrond? De Sant Vicenç is 20 meter hoog en 20 meter breed met links een 15 meter hoge klokkentoren. Daarnaast is de Sant Vicenç open voor publiek. Je kunt dus een kijkje binnen nemen.
vMikwevEen van, zo niet, hét belangrijkste monument van Besalú is de Mikwe, Een Joods Badhuis. Hier kwamen in de middeleeuwen joden voor hun religieuze rituelen van volledige onderdompeling in het water, dit zou de ziel reinigen. De Mikwe bevind zich in een ondergrondse ruimte uitgehouwen uit steen in een Romaanse stijl. Boven deze Mikwe stond vroeger een Synagoge. Deze is echter vervallen nadat de Joodse bevolking in de 15e eeuw uit Besalú werd verdreven. Tegenwoordig staat er een middeleeuws huisje boven de Mikwe en is het Joodse badhuis toegankelijk voor publiek. En dit is een echte aanrader hoor, het is namelijk één van de vier in haar soort in Europa

EXTREMADURA

Extremadura: de Romeinse stad Mérida
Extremadura is ook één van de onontdekte regio’s van Spanje. De hoofdstad van deze regio, die in het zuidwesten van Spanje ligt, is de oude Romeinse stad Mérida. Tweeduizend jaar geleden was Mérida een wereldstad in het Romeinse rijk en er zijn verschillende goed bewaard gebleven monumenten die je aan die rijke geschiedenis herinneren. Een brug, een aquaduct, tempels en een amfitheater: de oude Romeinen houden je makkelijk een dag bezig.

MADRID

VALENCIA

 


E-mailen
Instagram