Ed en Jolanda Bakker

             Round and around  and around we go - Rihanna

SPANJE


Spanje ligt op het Iberische schiereiland ten zuidwesten van Europa en grenst een deel aan Frankrijk in het oosten. Spanje deelt voor 80% dit schiereiland samen met Portugal aan de westkust en Gibraltar in het uiterste puntje in het zuiden van het land. Bij Spanje horen ook de Canarische eilanden ten westen van Afrika ter hoogte van Marokko en de Sahara en de Balearen ten oosten van de Spaanse kust. 


Spanje ligt in Zuid-Europa, op het Iberisch Schiereiland. Het land grenst in het westen met Portugal en in het noorden met Frankrijk. De bergen van de Pyreneeën vormen grotendeels een natuurlijke grens met Frankrijk. Spanje grenst verder aan zowel de Atlantische Oceaan als de Middellandse Zee. De hoofdstad van Spanje is Madrid.
Naast het vasteland behoren er ook nog verschillende eilandgroepen bij Spanje: de Balearen in de Middellandse Zee (Mallorca, Menorca, Ibiza, Formentera) en de Canarische Eilanden in de Atlantische Oceaan.


Spanje is zoveel meer dan alleen de Costa Brava en de wereldstad Barcelona. Voor een veelzijdige, actieve of ontspannen vakantie is Spanje een geweldige keuze. In het noordwesten van Spanje reis je door de regio's Baskenland, Cantabrië, Asturië en Galicië. Dit verrassend groene stukje Spanje is de plek om buiten de gebaande paden van Spanje te reizen. Wandel een stuk van de Camino del norte, spot wilde beren samen met een lokale ranger en ontspan aan een van de stranden. In Midden-Spanje reis je door Madrid, Extremadura, Castilië en Leon en Castilië- La Mancha. Stuk voor stuk regio's met adembenemende natuurparken, historische steden en culinaire keurmerken. Reizen door Spanje is voor iedereen een ware beleving.


Het  Mediterraan land bestaat uit 17 regio's met in totaal 50 provincies. Door de geografische ligging is elke regio uniek door het landschap en klimaat. Wij kunnen bijna zeggen dat Spanje misschien wel het populairste vakantieland is van Europa. Zon, zee, strand, historische steden en dorpje, schitterende natuur en heerlijk eten brengen vele mensen naar dit mooie land. Je kunt hier genieten van de kust maar ook mooie wandelingen maken of heerlijk fietsen. 

Maar Spanje biedt veel meer dan een vakantie alleen aan de kust, bv in het noorden van Spanje. Het gebied is nog niet zo bekend maar hier vindt je nog ongerepte groene gebieden, bewonder de steile kliffen, geniet op één van de mooie stranden of baaien of bezoek één van de mooie authentieke kleine vissersdorpjes waar je nog steeds kunt logeren in kleinschalige accommodaties. Hou je van wandel? Sla dan zeker het nationale park Picos de Europa niet over. Dit Nationale Park heeft grillige bergen tot wel 2600 m hoog.

In het meest westelijke puntje van Spanje ligt de regio Galicië. Dit gebied is vooral bekend door het veel bezochte bedevaartsoord Santiago de Compostella. Maar breng niet alleen een bezoek aan deze plaats. De regio heeft een geheel ander karakter dan de andere regio. Op het platte plant reis je terug in de tijd. Je vindt in deze regio ook veel Keltische invloeden, bezoek de warmwaterbronnen van Ourense, wandel langs de Romeinse stadsmuren van Lugo die op de Unesco lijst staan of breng een bezoek aan Cambados die bekend staat als wijnstad.

Wil je naar het hart van Spanje reis dan naar de regio Castilië en León.  Deze regio heeft diverse Unesco monumenten zoals de universiteit van Salamanga en het paleis van Segovia. Maar ook heeft deze regio mooie natuurgebieden zoals de bergketen Sierra de Francia. Oude tradities worden bewaard in kleine dorpjes als La Alberca en  San Martin del Castañar.Sla in Castilié en León zeker het natuurgebied Las Medúlas niet over, een grillig landschap met rode en okerkleurige rotsformaties. Las Medúlas was ooit de grootste goudmijn van het Romeinse rijk en is door UNESCO erkend als werelderfgoed. Je kunt hier mooie wandelingen maken en vooral bij zonsondergang zijn de kleuren fantastisch.


De windmolens van Consuegra in Castilië-La Mancha
De Spaanse regio Castilië-La Mancha barst van de historische steden, cultureel erfgoed, weidse landschappen en groene nationale parken. De regio ligt in het hart van Spanje en heeft genoeg te bieden om je weken bezig te houden. Welke plekken je ook bezoekt, neem in elk geval de windmolens van Consuegra mee in je reisplanning, bekend uit het boek Don Quichot. Deze elf traditionele windmolens, een soort Spaanse versie van Kinderdijk, staan op een rij op een groene heuvelrug. In de molens kun je de lekkerste Manchego-kazen en lokale wijnen kopen.

Extremadura: de Romeinse stad Mérida
Extremadura is ook één van de onontdekte regio’s van Spanje. De hoofdstad van deze regio, die in het zuidwesten van Spanje ligt, is de oude Romeinse stad Mérida. Tweeduizend jaar geleden was Mérida een wereldstad in het Romeinse rijk en er zijn verschillende goed bewaard gebleven monumenten die je aan die rijke geschiedenis herinneren. Een brug, een aquaduct, tempels en een amfitheater: de oude Romeinen houden je makkelijk een dag bezig.


Spanje heeft meerdere officiële talen. In het merendeel van het land wordt Castiliaans gesproken, wat wij doorgaans Spaans noemen. In het Spaans wordt dit aangeduid met “español” of “castellano”. Daarnaast zijn het Catalaans, het Baskisch, het Galicisch en het Aranees officiële regionale talen in Spanje. Daarnaast zijn twee niet-officiële regionale talen in Spanje het Aragonees en het Asturisch.
In principe kun je jezelf prima redden met Engels of Frans als je een rondreis in Spanje maakt. Maar Spanjaarden zullen het zeker waarderen als je een paar woordjes en zinnetjes Spaans leert.


Hieronder vind je de praktische info over Spanje die belangrijk is voor je Spanje rondreis. Lees deze informatie daarom goed door voordat je op reis gaat, zodat je geen belangrijke zaken vergeet.
In Spanje wordt er Spaans gesproken
Er is geen tijdsverschil tussen Spanje en Nederland
Aanbevolen luchtvaartmaatschappijen: KLM, Transavia
Beste reistijd Spanje: april t/m oktoberDe beste reistijd in Spanje wordt uiteraard met name bepaald door het klimaat van Spanje. Maar wellicht speelt voor jou ook de vraag hoe druk het is in de verschillende maanden een rol. Voor de bestemming zelf is het eveneens beter als het toerisme beter over het jaar gespreid is. Daarom kijken wij niet alleen naar het weer, maar ook naar de drukte in de verschillende maanden.

Je kunt Spanje eigenlijk het hele jaar door wel bezoeken, afhankelijk van wat je wilt doen. Algemeen gezien is de beste periode voor Spanje van april tot en met oktober. In de zomermaanden is het bijvoorbeeld erg druk in het zuiden en het noordoosten van Spanje, maar in Centraal-Spanje valt het mee met de drukte. Wil je een actieve reis in Spanje maken, met veel wandelen en/of fietsen? Dan zijn de beste maanden doorgaans mei, juni, september en oktober. Als je niet afhankelijk bent van schoolvakanties kun je het beste in het laagseizoen naar Spanje reizen om de drukte te vermijden.


 

In het noordwesten van Spanje, de regio's van reisexpert Debora, is het nooit wekenlang heel heet. Dit kan wel in het midden of zuiden van Spanje het geval zijn. De invloed van de Cantabrische Zee, met bijbehorende regen heeft de regio de bijnaam 'Costa Verde' gegeven. In geen van de seizoenen zal het dagenlang non-stop regenen. Bovendien zorgen de aangename temperaturen er in de zomer voor dat je nog lekker actief kan zijn gedurende de hele dag.Ook in de winter kun je de het noordwesten van Spanje bezoeken. Er zijn zelfs een aantal ski-stations. De maanden april t/m juni en september t/m oktober zijn de beste reistijd voor noordwest Spanje. Er zijn dan fijne temperaturen en het is niet te druk. In juli en augustus kan het wat warmer zijn, maar het is nog goed te doen.Midden-Spanjebeste reistijd midden-SpanjeDe beste reistijd voor Midden Spanje is van april t/m juni en van september t/m oktober. In deze maanden is het zonnig, maar niet te heet om rond te reizen. De zomermaanden, juli en augustus, zijn goed te doen. Vooral ten noorden en oosten van Madrid is er een aangenaam klimaat en heb je veel meren om gedurende de dag in af te koelen. Ten westen en zuiden van Madrid kan het in de zomermaanden tegen de 40ºC graden oplopen. Je merkt wel minder van de hitte, omdat er een droog land klimaat is.In april en mei komt de bloesem uit, waardoor je prachtige landschappen ziet. De witte amandelbloesem, paarse lavendelvelden en de roze kersenbloesem geven prachtige kleurencombinaties. De meren en watervallen zijn dan nog vol met water. In oktober begint de herfst en krijgen landschappen een compleet andere kleur. Rood, geel en groen gekleurde bossen zorgen voor een bijzondere beleving.In de winter kan het veel sneeuwen in het binnenland, waardoor sommige wegen onbegaanbaar worden. De witte sneeuwtoppen zorgen wel voor een sprookjesachtig gevoel. Als het niet sneeuwt, zijn ook de wintermaanden een ideale tijd om het nog koudere Nederland te ontvluchten.Noordoost-Spanjebeste reistijd noordoost-SpanjeNoordoost-Spanje heeft een mediterraan klimaat, wat betekent dat de zomers heet zijn en je in de winters zachte temperaturen hebt. De beste reistijd voor Noordoost-Spanje is daarom van mei t/m juni en van september t/m oktober. Tijdens deze maanden zijn de temperaturen erg aangenaam en is het nog niet te warm om rond te reizen. In deze periodes komen te temperaturen net boven de 22ºC uit wat heerlijk is om te wandelen of fietsen in het vulkanisch gebied of een frisse duik te nemen in de zee.In de overige maanden kun je ook prima een rondreis door Noordoost-Spanje doen. In de maanden maart, april en november zullen de temperaturen niet hoger oplopen dan 20ºC, maar dit is ideaal voor een actieve vakantie door Catalonië. In deze maanden regent het gemiddeld het meest, maar valt er erg weinig neerslag en zal je hier dus weinig last van hebben. Januari, februari en december zijn de koudste maanden van de regio, maar er valt bijna geen neerslag. De temperaturen zijn zo rond de 13ºC. Af en toe zal je in deze maanden dus wel je trui nodig hebben, maar het is ideaal als je veel activiteiten gaat ondernemen.In de zomermaanden juli t/m augustus kan het erg heet zijn in Catalonië. De temperaturen kunnen dan oplopen tot de 30ºC of zelfs meer. Dit is natuurlijk ideaal als je kiest voor een ontspannen zonvakantie, maar iets minder als je avontuurlijke excursies wilt ondernemen. Gelukkig is Catalonië erg veelzijdig en daarom zijn er verschillende gebieden waar je kunt afkoelen. Zoek bijvoorbeeld de verkoeling op in de bergen van de Pyreneeën of neem een frisse duik in het helderblauwe zeewater aan de Costa Brava.Beste reistijd Spanje: drukteNoordwest-Spanjebeste reistijd noordwest-Spanje drukteDe drukste maanden in noordwest Spanje zijn de maanden juli en augustus. In augustus hebben alle Spanjaarden zelf vakantie en ontvluchten dan zoveel mogelijk de hitte van de stad. De groene regio's Asturias en Galicië zijn dan vooral erg druk op populaire plekken. Er zullen altijd nog plekken zijn die minder bezocht worden, dus ook in de drukke maanden kun je op vakantie naar noordwest Spanje.Midden-Spanjebeste reistijd midden-Spanje drukteHet binnenland van Spanje heeft minder met hoogseizoenen te maken, aangezien veel Spanjaarden in de lente- en zomermaanden naar de kust en het zuiden vertrekken. In de zomermaanden zal het wel wat drukker zijn dan normaal, zeker in de weekenden als de lokale bevolking erop uit trekt, maar niet in te massale vorm. Er zijn ook geen verschrikkelijk drukke evenementen zoals in andere plaatsen van Spanje.Het is ideaal om het relatief onbekende binnenland van Spanje te ontdekken, als je niet van overvolle stranden houdt.Noordoost-Spanjebeste reistijd noordoost-Spanje drukteNoordoost-Spanje is erg populair in de zomermaanden juli en augustus en daarom kan het er erg massaal worden. Vooral in de steden en aan de Costas kan het erg druk zijn. In de maand juni kan het ook al wat drukker worden, vanwege de schoolvakanties die in deze periode van start gaan. Je kunt er daarom het beste voor kiezen om tijdens de overige maanden op reis te gaan door Catalonië. Als je de drukte wilt mijden is de beste reistijd door Catalonië van januari t/m april en van september t/m december. Al kun je het hele jaar door de rustigere plekjes opzoeken door meer van de gebaande af te reizen.Plan jouw reis naar SpanjeBen je op zoek naar een bijzondere Spanje rondreis? Bij Better Places plan je je hele reis in overleg met Rob of Debora, de reisexperts in Spanje. Zij maken je reis helemaal op maat, dus je trip is altijd uniek. Bekijk onze voorbeeldreizen of vraag een reisvoorstel aan, rechtstreeks bij Rob of Debora.Spanje met kinderenWil je graag naar Spanje reizen met kinderen en ben je op zoek naar een bijzondere familiereis door dit mooie land? Bij Better Places plan je je hele reis in overleg met een lokale reisexpert, die ervaring heeft met het organiseren van reizen met kinderen. Je maakt je reis helemaal op maat, dus je trip is altijd uniek. Bekijk hier onze voorbeeldreis Spanje met kinderen.

E-mailen
Instagram