Ed en Jolanda Bakker

             Round and around  and around we go - rihanna

BLACK BEAR - ZWARTE/BRUINE BEER

De Black Bear behoren tot de grootste land roofdieren leven in Noord Amerika. Ze komen voor in Alaska, Canada, de Rocky Mountains tot in Mexico en van de Appalachen tot in Florida. Van de ong. 500.000 leven er 300.000 in Canada. Hij leeft voornamelijk in bossen, beboste bergen en moerassen. Black bears kunnen zich goed aanpassen in verschillende weersomstandigheden. Ze voelen zich thuis in de droge, warme gebieden tot in Mexico als in de vochtige, koude bossen en de toendra's van Alaska en Canada. Wanneer de beren in de koude gebieden leven houden ze wel een langere winterslaap van soms 8 maanden.

De naam Black Bear is erg verwarrend omdat hij ook vaak bruin is. Het enige verschil is dat de oren groter zijn en meer rechtop staan dan die van de bruine beer. Ook ontbreekt bij de zwarte beer de schouderbult die bij de bruine beer vaak opvalt. De black bear wordt ong 30 jaar oud. Volwassen mannetjes kunnen tussen de 114 kg en 274 kg wegen en zijn lichaamslengte z'n 1.30 m tot 1.90 m. Hij heeft een korte staart van ong. 7 tot 15 cm . De vrouwtjes tussen de 40 kg en 180 kg. De pasgeboren beertjes zijn onbehaard en zeer klein en wegen maar 800 gr. Ze worden aan het eind van de winter geboren in een hol. De zwarte beer werpt een tot drie jongen. Amerikaanse black bears zijn zoolgangers. Ze hebben sterke poten met lange nagels.Ze kunnen voor een korte periode hoge snelheden bereiken en zeer goed in bomen klimmen. Het zijn over het algemeen alleseters, maar is vooral een planten- en besseneter. Een klein deel van zijn voedsel bestaat uit vis en vlees en dan voornamelijk van dode dieren. In wildparken bedelt de black bear graag (vooral niets geven anders moeten ze worden afgemaakt!!!) en steelt hij ook voedsel bij toeristen of plundert hij vuilnisbakken. Ook is de beer gek op honing.

Leuk weetje : Aristoteles schreef ooit dat een moederbeer zijn vormloze jongen "in vorm likte". Hier komt de uitdrukking "een ongelikte beer" vandaan. 

GESPOT in South Lake Tahoe, diverse Nationale Parken in de VS en  Alberta en Britsh Columbia/Canada 

E-mail