Ed en Jolanda Bakker

             Round and around  and around we go - Rihanna

ELIPHANT SEAL - ZEEOLIFANT

De zeeolifant is familie van de zeerobben en behoren  tot de grootste zoogdieren ter wereld. Ze komen voor aan de kusten van Noord-Amerika. Ze danken hun naam aan hun grootte en de slurfachtige neus van de mannetjes. Aan de kust tussen Los Angeles en San Francisco leeft  een grote Noordelijke  zeeolifanten kolonie. Er zijn daar vrijwel altijd dieren te zien.

Er zijn twee soorten zeeolifanten: de noordelijke zeeolifant, die voorkomt langs de westkust van Noord-Amerika, en de zuidelijke zeeolifant, die voorkomt in de Zuidelijke Oceaan.De zuidelijke zeeolifantenstier is de zwaarste van alle zeehonden.  Er is wel een groot verschil tussen de mannetjes en vrouwtjes. De mannetjes hebben een duidelijke slurf, ze hebben een dikke huid rondom de nek en zijn veel groter van  formaat. Ze hebben een donkergrijze tot grijsbruine kleur naar mate ze ouder worden en ronde zwarte ogen. Ze zijn 4,5 tot 6,5 m lang en kunnen 3700 kg wegen. De vrouwtjes zijn kleiner in lengte en gewicht. Ze kunnen 2,5 m tot 4 meter worden met een gewicht van 350 kg tot 800 kg. Bovendien zijn ze bruiner en donkerder van kleur. Hun achterpoten vormen samen met de staart zijn staartvin. Zijn “voeten” hebben 5 lange zwemvliezen waarmee ze zwemmen. Hun borstvinnen gebruiken ze nauwelijks. Ze gebruiken hun achterpoten om hun lichaam voort te bewegen, zoals een rups dat ook doet.  De neus van de zwaargebouwde mannetjes zijn uitgegroeid tot een slurf die over hun bek heen hangt. Om andere mannetjes te imponeren blazen ze hun slurf op. Dit heet burlen. In de paartijd is de  zeeolifantenstier  erg territoriaal. Onderling leveren ze dan zware gevechten om een harem van ong 20 vrouwtjes te verzamelen. Ze kunnen zich tijdens deze gevechten flink verwonden en diepe littekens er aan overhouden. Soms sterven er zelfs zeeolifanten na een hevige strijd. Over het algemeen zal er slechts één op de tien bullen paren.  De paring vindt plaats op het strand. Tijdens deze periode en tijdens de rui blijven de zeeolifanten wekenlang aan land te teren ze op hun vet. Het vrouwtje krijgt één jong die meestal half oktober geboren worden. Ze wegen dan al 50 kg. De vrouwtjes zogen de jongen voor 4 weken. Ze worden in deze periode niet alleen gelaten. Later vormen de jongere dieren een afzonderlijk kolonie. Ze worden gemiddeld 20 jaar oud.  

De zeeolifanten zijn uitstekende zwemmers en duikers. Zeeolifanten duiken gemiddeld tot 350 m en blijven ruim 20 min onder water maar ze kunnen tot meer dan 1000 m diep duiken en een uur onder water blijven. Ze voeden zich met inktvis en zeekat en grote vissen zoals haaien. Hun enige vijanden zijn nu orka’s en zeeluipaarden die het hebben gemunt op hun jongen. 

GESPOT bij Piedros Blancas - Hwy 1, CA    


E-mailen
Instagram