Ed en Jolanda Bakker

             Round and around  and around we go - Rihanna

SEA OTTER - ZEEOTTER

De zeeotter komt uit de familie van de marterachtigen. Ze komen voor in Europa, Afrika, de noordoostkust van Azië en ten noordwesten van Noord-Amerika. Het is een van de kleinste zeezoogdieren. 

De zeeotter is slank gebouwd met een gladde, vettige pels. Het dier heeft een uitzonderlijk dikke vacht en kan zich hierdoor het hele jaar warm houden. De vacht van de zeeotter is meestal bruin met zilver spikkels maar kan ook grijsachtig bruin tot zwart zijn. Bij het volwassen mannetje is de kop, keel en borst hebben een lichtere kleur. De zeeotter heeft zwemvliezen tussen zijn vingers en tenen. Zijn achterpoten zijn lang, breed, plat en hebben 5 tenen waarvan de achterste het langste is waardoor hij makkelijk om zijn rug kan zwemmen maar daarentegen het lopen moeilijk maakt. De voorpoten zijn kort met intrekbare klauwen met harde pads op de handpalmen waarmee makkelijk een glibberige prooi kan oppakken. De zeeotter is het enige zeezoogdier wat zijn eten met zijn voorpoten kan pakken. Het diertje heeft een brede, platte en stompe kop met lange, zeer gevoelige, snorharen en kleine oortjes. Het lichaam van de zeeotter heeft zich aangepast voor het leven in het water. Hij kan zijn oor- en neusopeningen afsluiten als hij onderwater duikt. Een mannetjes otter kan tussen de 22 en 45 kg wegen en zijn ong 1,5 m lang. De vrouwtjes zijn kleiner, tussen de 14 en 33 kg en worden tussen de 1 en 1,40 m lang. Het is een echte waterbewoner. Ze liggen graag in het water langs de kust maar gaan nooit de volle zee in. Het zijn behendige en zeer intelligente zwemmers. Om te vermijden dat ze naar de zee wegdrijft tijdens het eten, rolt hij zich in kelp. Ze zijn dol op schaaldieren, krabben, zee-egels, oesters, zee-oren en andere schelpdieren. Om zijn prooi te zoeken kan hij wel tot 100 m duiken. Ze maken vaak korte duiken naar de zeebodem maar kunnen hun adem zeker 5 minuten volhouden. Om zijn prooi op te kunnen eten moet hij deze eerst open maken. Dit doen ze door op hun rug in het water te liggen, schelp op hun buik te leggen en deze dan met een steen stuk te slaan. Wanneer hij voedsel over heeft bewaart hij dit in een van zijn zakjes die onder zijn oksels zitten.Zeeotters besteden veel van tijd aan hun verzorging. Hij reinigt vaak zijn vacht. Dit doet hij door zijn vacht te wrijven en te rollen door het water om zijn etensresten en andere parasieten of luizen er uit te wassen. 

Zeeotters leven in groepen. Meestal bestaat een groep uit 10 tot 100 dieren. De mannetjes zijn polygaam en bevruchten meerdere vrouwtjes, maar voor het paren vormen ze een paar dagen een paartje. Om te vermijden dat een paartje, tijdens het slapen, van elkaar wegdrijft, kunnen zeeotters elkaars pootje vasthouden. Zeeotters verdedigen hun grondgebied vanaf de lente tot de herfst zodat ze geen concurrentie hebben wanneer in de herfst de paringstijd plaatsvindt. Gevechten tussen mannetjes is echter zeer zeldzaam. Tijdens het paren bijt het mannetje vaak in de neus van het vrouwtje, dit kan littekens achterlaten, en houdt hij haar hoofd onder water. De vrouwtjes duurt ong 4 maanden. Rond mei en juni vinden de meeste geboortes plaats, maar in Californië broeden ze het hele jaar door. De otters baren hun jong meestal in het water. Het jong weegt dan ong. 1,5 tot 2,5 kg. Wanneer er een tweeling geboren wordt zal er meestal maar een overleven. Bij de geboorte is het een baby van bont met open ogen en 10 tanden zichtbaar. De moeders verzorgen hun baby na de geboorte voor uren. Verzorgt haar zo dat ze als een kruk op het water kan drijven. Na ruim 13 weken zal het pluizige vacht van het jong veranderen naar een volwassen vacht. De moeder verzorgt haar baby zes tot acht maanden. Haar jong drinkt melk en zal het stukjes prooi aanbieden. In deze tijd leert ze haar jong zwemmen en duiken. Wanneer ze eten voor haar pup zoekt, wikkelt ze het in het kelp. De pup schreeuwt luid tot zijn moeder terugkomt. De schreeuw van een pup wordt vaak vergeleken met die van een zeemeeuw. Verontruste of bange volwassenen kunnen fluiten, sissen, of in extreme omstandigheden, gillen. Vrouwtjes zijn rond de 3 tot 4 jaar geslachtsrijp en manntjes na 5 jaar. Zeeotters kunnen gemiddeld rond de 23 jaar worden. Meestal leven de vrouwtjes het langst. De vijanden van de zeeotter zijn orka's, zeeleeuwen, haaien en de zeearend, maar veel roofdieren vinden de otter, om zijn penetrante geurende klieren, onsmakelijk. 

GESPOT in Big Cypres National Preserve Florida, Monterey en langs de kust in Californië    

E-mailen
Instagram