Ed en Jolanda Bakker

             Round and around  and around we go - rihanna

BADLANDS N.P.

Dichtbij de Black Hills ligt het Badlands N.P. Het nationale park is ruim 97.000 ha groot met echte “Badlands”. Je ziet hier diepe canyons, ruige kleurige rotsformaties en prairies van meer dan 75 miljoen jaar oud.

Vijfenzestig miljoen jaar geleden zijn de Badlands ontstaan door afzettingen van zand, zilt en klei, waardoor er verschillende lagen sedimentgesteente is ontstaan en erosie. Wind en water sleten de droge bodem uit tot allerlei bizarre vormen en zorgden voor een uniek landschap. Het gebied is in deze miljoenen jaren veranderd van een zee, naar tropisch land tot een bebost land met rivieren. Elk landschap had zo zijn eigen kenmerken waardoor  je nu verschillende kleuren steensoorten ziet. Het afzetten van materiaal stopte toen het water de Badlands niet meer bereikten met erosie als gevolg. Nieuwe riviertjes vonden hun weg en kerfden nieuwe vormen in de Badlandsvlakte. Doordat dit gebied elk jaar 2,5 cm zakt wordt er verwacht dat er over 500.000 jaar niet veel meer over is van de Badlands. Je vindt er nog steeds nieuwe fossielen, beenderen van dieren die al lang uitgestorven zijn in de lagen sedimenten.  De Lakota Indianen die hier woonden vonden hier de eerste fossielen.  Hierna volgden de pelsjagers die hun vonsten meenamen. Halverwege de negentiende eeuw werd het eerste artikel over de vondsten gepubliceerd. Vanaf die tijd komen er vele mensen naar de Badlands om hier fossielen te zoeken. 

Het gebied werd in 1939 uitgeroepen tot Nationaal Monument en in 1978 werd het een National Park. De Sioux Indianen het gebied “Mako Sica”, wat slecht land betekent en de Franse pelsjagers noemden het “Les mauvaises terres à traverser” wat slecht land om over te steken betekent. Beiden kwamen ze tot de conclusie dat de pieken en de cayons een ondoordringbare muur vormden  tussen de noordelijke en zuidelijke prairies. De Badlands zijn grillig en ruig met uitgestrekte prairies ertussen waardoor je kunt genieten van prachtige panorama’s. De Badlands Loop Road (Hwy 240) is de hoofdweg door het park en is 45 km lang. Langs de weg heb je verschillende view points van waaruit je de Badlands en de aangrenzende Buffalo Gap National Grasslands kunt bewonderen. Er is weinig begroeiing in het park door de rotsachtige grond maar het wildlife ontbreekt hier niet. Je vindt hier kuddes bizons, wilde paarden, herten, dikhoornschapen, prairiehonden en de zwartvoetige fretten. Deze fretten zijn het meest bedreigde diersoort van de VS. 

TRAILS  

  • Castle Trail: 16 km (round) – gemiddeld – Dit is de langste trail van het park en begint vanaf de Door en Window Trail langs de Fossil Exhibitit Trail.
  • Cliff Shelf Nature Trail: 800 m – gemiddeld – 200m hoogteverschil.  Wandeling volgt een boardwalk en trappen door een bos langs de Badlands Wall. Je kunt hier herten en bighornsheep spotten bij een klein meertje.
  • Door Trail : 1.2 km (round) – makkelijk – een wandeling naar  een opening van de de Badlands Wall die bekend staat als “the Door”.
  • Fossil Exhibit Trail: 400 m – makkelijk – wandeling naar een fossielententoonstelling 
  • Medicine Root Loop Trail: 6,4 km – gemiddeld – Deze trail kun je bereiken via de Castle Trail en de Saddle Pass Trails. Zo loop je ook een deel door de prairie. Kijk uit voor de cactussen. 
  • Notch Trail: 2.4 km (round) – gemiddeld tot zwaar -  Wandeling door de Canyon, langs een wand die je dmv een ladder moet beklimmen waarna je boven een prachtig uitzicht hebt over de White River Valley. 
  • Saddle Pass Trail : 400 m (heen en terug) – zwaar – Een korte klim naar de Badlands Wall naar een uitkijk over de White River Valley. Deze trail sluit aan op de Castle- en Medicine Trails. 
  • Window Trail : 400 m (round) – makkelijk – Een korte wandeling naar de Natural Window in the Badlands Wall. Uitkijk in de canyon.


  

E-mail