Ed en Jolanda Bakker

             Round and around  and around we go - rihanna

BEAVER - BEVER

De Noord-Amerikaanse bever, ook wel de Canadese bever genoemd, is het grootste knaagdier van Noord Amerika. De Canadese bever is het nationale dier van Canada. De Canadese bever lijkt veel op de Europese bever maar zijn vacht is donkerder en zijn snuit is korter. Het grootste verschil echter is dat de Canadese bever veel meer dammen maakt dan de Europese bever. Je vindt de bever in Canada, een groot deel van de VS en in het noorden van Mexico. Zolang er maar water en voedsel is kun je hem overal tegenkomen maar hij heeft een voorkeur voor meertjes, plassen en stroompjes. In de bergen kun je de bever tot 3400 m hoogte nog vinden.

Je herkent de Canadese bever aan zijn grote, platte staart in de vorm van een peddel. Hij heeft kleine ronde oren en grote voortanden die vaak donkeroranje zijn. Deze bever kan ong 88 cm (romp) worden en ruim 30 kg zwaar, soms nog wel zwaarder. De bever heeft verschillende vachtkleuren. Zijn vacht kan zwart of grijzig donkerbruin zijn, maar er worden ook zilvergrijze bever aangetroffen. Zijn achterpoten hebben zwemvliezen, zijn voorpoten niet. Die hebben klauwen maar zijn ook kleiner. Ze leven het liefst in, vaak zelf gemaakte, meertjes waarin ze in het midden bouwen een burcht bouwen. Deze "zelf gemaakte" meertjes,  ontstaan doordat de bevers dammen in beken en riviertjes bouwen. De dammen en burchten worden gebouwd van boomstammen, stokken, takken, rietstengels en modder. Wanneer een burcht beschadigd is, zal de bever deze direct herstellen. Met zijn grote voortanden knaagt hij bomen en wilgen van 5 tot 15 cm om. Nadat de boom is omgevallen verwijderd hij de takken en knaagt hij de boom in de juiste lengte om de stammen vervolgens naar zijn dam te brengen. Zo'n burcht kan wel 2 m hoog en 12 m breed worden. De ingang van de burcht bouwt hij onderwater en heeft meestal meerdere ingangen. De dam heeft zelfs aan de bovenzijde een luchtgat voor ventilatie. De beverburcht wordt bewoond door een beverfamilie die wel tot 8 familieleden kan oplopen. Wanneer er gevaar dreigt zal de bever zijn staart op het water klappen, welke je van verre kan horen, waarbij de rest van de familie gewaarschuwd wordt.

De Canadese bever is monogaam. Als ze 21 maanden oud zijn, zijn ze al geslachtsrijp. De paartijd is tussen februari en maart en de draagtijd van de vrouwtjes is van 100 tot 120 dagen, waarna er 3 tot 4 jongen geboren worden, soms meer. Dit is afhankelijk van het voedselaanbod en de leeftijd van de dieren. De pasgeboren bevers zijn na een week al goede zwemmers. Na 2 jaar verlaten de bevers in het voorjaar hun ouderlijk nest om een eigen familie te stichten. De rivierotter is de grootste vijand van de Canadese bever. Maar hij moet ook uitkijken voor de wolf, coyote en andere grote roofdieren. Wanneer mannetjes bevers met elkaar vechten kan dat een dodelijke afloop hebben omdat ze elkaar in de ruggenmerg proberen te bijten.

Bevers observeren is het leukst wanneer ze 's morgens vroeg of 's avonds laat druk bezig zijn met de bouw van de dammen of eten gaan zoeken. 

GESPOT in Rocky Mountain House, Alberta/Canada en Grand Teton N.P., WY. 

E-mail