Ed en Jolanda Bakker

             Round and around  and around we go - rihanna

FOX - VOS

De rode vos is een lid van de hondachtigen. Hij komt voor in Noord-Amerika, delen van Azië, Rusland en het is een van de weinige roofdieren die ook in Europa voorkomt. Ze in allerlei gebieden leven, van bossen tot toendra's en van de bergen tot in de stad.

Een vos is makkelijk te herkennen. De kleur van zijn vacht is van roodbruin tot helderrood, soms zilvergrijs tot zwart. Zijn rechtopstaande oren, onderbenen en sokken zijn aan de achterzijde zwart en de punt van zijn 40 cm lange, dikke staart is wit. Zo ook zijn bovenlip en bef. Veel vossen hebben een zwarte of bruine traan op de wangen. Vossen zijn niet zo groot en kunnen tussen de 60 en 90 cm worden. Zijn gewicht kan variëren tussen de 6 en de 13 kg. De snuit van de vos is slank en puntig. Mannetjes zijn overwegend groter dan de vrouwtjes.

Vossen zijn nieuwsgierige dieren en kunnen zich daarom goed aanpassen aan wisselende omstandigheden. Verder zijn ze solitair, jagen het liefst in de schemering, maar in rustige onverstoorde gebieden jaagt hij ook graag overdag. Wanneer de vos niet jaagt houdt hij zich schuil in struiken of in zijn hol. Wanneer hij zelf zijn hol graaft doen ze dat meestal onder een omgevallen boom, onder rotsen, in een zandbank of tussen boomwortels, meestal met meerdere ingangen. Zo'n hol wordt ook wel een burcht genoemd en wordt meestal alleen gebruikt door drachtige vrouwtjes. Over het algemeen zijn vossen monogaam. In de winter, tijdens de paartijd, heeft het vrouwtje een rose gloed over haar vacht en aan de onderzijde. Ze zijn slechts 6 dagen vruchtbaar. Na een draagtijd van 51 tot 56 dagen worden de jongen tussen mei en juni geboren. De vos werpt ong 4 tot 6 welpen. Ze worden blind en doof geboren en wegen ong 100 gr. De eerste twee weken zijn de welpen afhankelijk van hun moeder en zoekt de vader voedsel voor de moeder. Na vier weken krijgen de welpen hun eerste vaste voedsel en een week of acht hebben de welpen een volledig melkgebit. Na zes maanden zien de welpen eruit als volwassen vossen en na tien maanden zijn de vossen geslachtsrijp. De vos vindt bijna alles lekker, zijn niet kieskeurig met hun eten. Ze eten konijnen, ratten, muizen, eekhoorns, kikkers, eieren, vogels en bessen, maar ook in de stad het afval en als ze de kans krijgen nesten van weidevogels en stelen ze kippen. Voedselrestanten worden begraven. De vos kan heel goed zijn begraven voedsel terugvinden. Een vos kan hard rennen en haalt makkelijk 50 km p.u., maar zijn normale snelheid bedraagt tussen de 6 en 13 km. Vossen worden over het algemeen niet ouder dan 3 jaar. Veel vossen worden slachtoffer van het verkeer. Vossen hebben veel last van vlooien, teken en parasieten. Helaas dragen ze ook veel ziektes met zich mee. Vossen lijden vaak aan schurft en hondsdolheid. Wie door een vos gebeten wordt moet zich dan ook altijd laten onderzoeken in het ziekenhuis op hondsdolheid.

GESPOT in Canmore/Canada

E-mail