Ed en Jolanda Bakker

             Round and around  and around we go - rihanna

GRIZZLY BEAR - GRIZZLY BEER

De Grizzlybeer is het gevaarlijkste dier in Noord-Amerika. Ze komen voor in Canada, Alaska en de VS, met name in de natuurparken van Yellowstone N.P., het Glacier N.P.  en in het Jasper en Banff N.P. in het westen van Canada. De Californische grizzlybeer is helaas uitgestorven maar staat nog steeds als symbool op de vlag van de staat Californië. 

De grizzlybeer is op de kodiakbeer na de grootste berensoort. Wanneer hij op zijn achterpoten staat kan hij een lengte van 3 m bereiken en zeker 500 kg zwaar worden. De vrouwtjes zijn een stuk kleiner en lichter. De kleuren van de vacht van de grizzly variëren van donker, grijs of blond. Het is een zeer sterke beer die grote uitstekende spierbundels tussen zijn schouders heeft. Ook heeft hij zeer scherpe en lange nagels, ruim 10 cm lang zijn, die hij gebruikt om in de aarde te wroeten en naar voedsel te zoeken. Zijn snuit is lang met een gebogen vorm en vrij  kleine ronde oren. 

De grizzlybeer houdt ,tijdens de winter, enkele maanden een winterslaap in zijn hol die hij 1 of 2 m onder de grond heeft uitgegraven, vaak op een berghelling. Gedurende zijn winterslaap teert hij op zijn vetvoorraad. Tijdens deze periode werpt de berin twee of drie jongen in haar hol. Omdat er in het moedermelk veel vet zit groeien de jongen, tot het eind van de winter, een halve kilo tot enkele tientallen kilo’s. De cubs worden blind en zo goed als naakt geboren. Na 2 jaar verlaten ze het nest van hun moeder. De Grizzly is zeer gulzig en verstoppen graag hun voedsel in holen. Hoewel ze vegetariërs is hun voedsel zeer gevarieerd en eten alles wat ze lekker lijkt; gras wortels, noten, insecten, reptielen en vis, maar ze zijn vooral gek op bessen.  Deze bessen zijn goed voor de vetreserves die ze weer nodig hebben voor hun winterslaap, maar als de grizzly honger heeft laten ze niets liggen en zal hij andere dieren aanvallen. Het zijn uitstekende zwemmers en in het juiste seizoen vissen ze zalm uit de rivier. De beren zijn zeer intelligent en hebben het snel door wanneer er voedsel te halen valt uit afvalbakken, auto’s of rugzakken. Laat nooit!!! voedsel achter anders worden het probleemberen die door de rangers afgeschoten moeten worden. Soms worden de beren verplaatst, maar als ze terugkomen worden ze alsnog afgeschoten. 

De mens en beren gaan niet samen.  Bij een gepaste afstand van 100 m zal een beer niet snel aanvallen, maar wanneer een berin met haar cubs loopt zal zij haar jongen willen beschermen en zal ze sneller aanvallen. Wanneer je door een grizzly wordt aangevallen is het verstandig om stil te liggen zodat de beer denkt dat zijn prooi dood is en geen bedreiging meer vormt. Nooit wegrennen, de grizzly kan goed rennen e kan een snelheid van 50 km p.u. bereiken. 

GESPOT in Yellowstone N.P. WY en Lake Louise, AB   

E-mail