Ed en Jolanda Bakker

             Round and around  and around we go - Rihanna

ALBERTA

Banff N.P.
Jasper N.P.


Alberta grenst aan de provincies North Territories (ten noorden), Saskatchewan (ten oosten), het Amerikaanse Montana (ten zuiden en British Columbia (ten westen). De provincie is vernoemd naar de Engelse prinses Louise Carolina Alberta. De verschillen van de natuur in Alberta zijn groot. In het noorden van de provincie groeien Taiga naaldwouden, in het westen van de provincie liggen de ruige Rocky Mountains, terwijl in het oosten en het zuiden van Alberta het landschap overgaat in de prairie.

Doordat de gebieden in Alberta zo wisselt zijn kent deze provincie extreme verschillen van zeer extreem koude winters tot zeer hete zomers. Ten oosten van Alberta komen Chinook-winden voor waardoor de temperatuur in zeer korte tijd kan veranderen van - 10 °c naar +15 °c. In het noorden en westen van Alberta valt er wel meer regen. Daarentegen is het in Alberta wel veel zonniger. 

De hoofdstad van Alberta is Edmonton. Calgary is de tweede grootste stad van de provincie.

Alberta is een leuke staat om te bezoeken met veel afwisseling. Je vindt hier schitterende natuur en gezellige steden en dorpen, vele mooie meren en gletsjers, mountains en canyons en veel wildlife. Bovendien heeft Alberta één van de mooiste wegen van North Amerika, te weten de Icefield Parkway die je naar de mooiste plekjes van de provincie brengt. De Rocky Mountains zijn al miljoenen jaren oud en zijn de meest indrukwekkende bergen ter wereld. Bovendien heeft Alberta het hoogst aantal natuurparken van het land. Maar de provincie heeft meer dan alleen natuur. Het zuidwesten van Alberta is bij uitstek het gebied om de sfeer van het Wilde Westen te ontdekken. Je vindt hier, voor de indianen, nog heilig grondgebied met talrijke rotstekeningen. 

E-mailen
Instagram