Ed en Jolanda Bakker

             Round and around  and around we go - Rihanna

IDAHO

Craters of the Moon National Monument   


Idaho wordt ook wel de verborgen parel van Amerika genoemd. Een prachtige staat met geweldige natuur, rijke cultuur en gastvrije bevolking.  Het is een van de dunbevolkte staten van de VS. Idaho beslaat twee tijdzones, loopt van Canada naar Nevada en begrenst het westelijk gedeelte van de Rocky Mountains. Ongerepte wildernis met afgelegen bergketen, dichte bossen, rivieren en boerenland domineren het landschap. Groene heuvels, woeste bergen en sprankelend heldere meren van alle formaten zijn de trefwoorden in dit landschap. Het is dan ook een ideale bestemming voor liefhebbers van buitensporten. Je hebt hier vele mogelijkheden om te wandelen, mountainbiken en raften.

Centraal Idaho wordt gedomineerd door scherpe bergpieken en de " Snake River Plain", met de vele vergezichten, bewerkt boerenland en bruisende steden vormen het karakter van Zuid Idaho. Noord Idaho wordt het merenland genoemd omdat de gletsjers honderden prachtige meren heeft achtergelaten zoals Priest Lake, Lake Coeur d' Alene en Lake Pend Oreille. Het meest overweldigende natuurverschijnsel hier is de Hell's Canyon, de diepste kloof van de VS, die nog dieper is dan de Grand Canyon.

In 1803 vond er een transactie tussen Frankrijk en de VS plaats, de Louisiana Purchase, waarbij de VS een enorm stuk land opkocht. Omdat president Thomas Jefferson dit gebied in kaart wilde brengen en gegevens verzamelen over rivieren, diersoorten en de indianenstammen vertrok op 14 mei 1804 de beroemde Lewis and Clark Expedition, de westelijke wildernis in. Lewis, Clark legden grote afstanden over de rivieren af tot ze aankwamen bij het gebied van de Shoshonestam. De Shoshone indianen hielpen de expeditie, waardoor ze uiteindelijk de Columbiarivier konden bereiken die hen naar de Grote Oceaan zou brengen.

Boise is de hoofdstad van Idaho en tevens de grootste stad van de staat. Landbouw, industrie en toerisme zijn Idaho's belangrijkste inkomstenbronnen. Op de nummerplaten van de auto wordt het topproduct van Idaho aangeprezen "Famous Patatoes".  

  

HET WEER

Idaho heeft een landklimaat. Het wordt in Idaho vaak niet zo koud als in de noordwestelijke staten. In de winter kan het licht vriezen, maar het kan ook enkele graden boven nul liggen. In het zuiden kunnen er echter extremere temperaturen  worden gemeten. Verder is het een feit dat de jaarlijkse hoeveelheid neerslag in Idaho vrij laag ligt. Gemiddeld valt er zo’n 400 mm per maand met soms uitschieters naar boven in de bergen. In het westen zijn de winters natter dan de zomers. In het oosten is er vaker sprake van iets nattere zomers. De neerslag in de winter valt vaak in de vorm van sneeuw. 

E-mailen
Instagram