Ed en Jolanda Bakker

             Round and around  and around we go - Rihanna

DRENTHE


Drenthe ligt in het noordoosten van ons land en grenst aan de provincies Overijssel, Groningen en Friesland. De hoofdstad van Drenthe is Assen. Omdat Drenthe één van de oudste provincies is wordt het ook wel ‘t Olde Landschap genoemd. Ongeveer 60.000 jaar geleden leefden hier de mammoetjagers. Hunebedden die je in deze provincie kunt vinden werden door de hunebeddenbouwers zo’n 5000 jaar geleden gebouwd. Zij dienden volgens de theorieën als grafkamers. Een hunebed bestaat uit tenminste 2 draagstenen en 1 deksteen maar meestal zijn het er meer. In Nederland zijn 52 hunebedden bewaard gebleven waarvan je de meeste in Drenthe kan vinden.

In Drenthe is het goed vertoeven. Je vindt in deze provincie natuur, rust en ruimte. Bossen, heide, akker en weiden wisselen elkaar af. Drenthe heeft bovendien drie Nationale Parken. Het Drents-Friese Wold, met veel bossen en vennen, het Dwingelderveld met het grootste natte heidegebied van Europa en de Drentsche AA die door vele landschappen, zandverstuivingen en door pittoreske dorpjes stroomt. Je kunt in deze gebieden volop genieten van de natuur.  Drenthe is dé fietsprovincie van Nederland met een groot fietsnetwerk maar je kunt hier ook heerlijk door de bossen en over de landweggetjes wandelen of lekker relaxen op een uitvalbasis om van een heerlijke vakantie te genieten.

Alles ligt hier dichtbij elkaar. Geniet van de pittoreske dorpjes zoals het monumentendorp Orvelte en het mooiste dorp in Nederland Havelte, Ga op zoek naar de hunebedden in deze provincie of bezoek het indrukwekkende herinneringskamp Kamp Westerbork. Maar je vindt hier ook mooie brink- en esdorpen zoals Dwingeloo en Ruinen, waar je kunt genieten in één van de vele gezellige restaurantjes op het dorpsplein. Rij of wandel eens langs de prachtige landgoederen, de monumentale boerderijen, de schaapskooien of de cultuurhistorie van de Koloniën van Weldadigheid. In Emmen ligt grootste dierenpark van Nederland – Wildlands Adventure Zoo. Drenthe is een provincie waar jij je nooit zal vervelen.


DWINGELOO

Dwingeloo staat bekend als de mooiste brinkdorp van Drenthe. Het is een gezellig dorp met de mooiste brink van de provincie met rondom gezellige restaurantjes, cafe’s en winkeltjes. Wandel langs de mooie boerderijen waarvan de daken met riet bedekt zijn en de, uit de 15 e eeuw gedateerde kerk met zijn opvallende toren in de vorm van een ui.   


DIEVER

Diever ligt aan de rand van het Nationale Park Drents-Friese Wold. Diever is een mooi brinkdorp met gezellige terrassen, eettentjes en cafe’s. Je kunt hier rondstruinen en één van de leuke winkeltjes. In het dorp ligt het archeologische OERmuseum. In het museum maakt je kennis met de vroegere bevolking en de mammoeten die hier leefden. Net buiten het dorp, langs de Groningerweg, vindt je hunebed D52. Het is een middelgroot hunebed die uit veertien zijstenen bestaat met drie dekstenen die op de zijstenen rusten en 3 dekstenen die tussen de zijstenen liggen, twee sluitstenen en één poortsteen. geleden leefden hier de mammoetjagers . 


NATIONALE PARK DWINGERDERVELD

Het Nationale Park Dwingerlerveld ligt net buiten Dwingeloo. Dit unieke natuurgebied bestaat uit natte heide, vennen, veentjes en mooie vergezichten. Het park heeft het grootste en natste heidegebied van Europa waar je grazende schapen kunt vinden. Door het gehele park lopen fiets-, wandel- en vlonderpaden. Ook heeft het park vogelkijkwanden en een uitkijktoren. Wanneer je het park doorkruist kom je ook langs een grote radiotelescoop van het astronomisch instituut Astron. Hier speuren wetenschappers dagelijks naar het nog onbekende sterrenstelsel en doen ze onderzoek naar de nog natrillende oerknal. Elk seizoen geeft het park andere kleuren waardoor het dus niet uitmaakt wanneer je het bezoekt.

 

NATIONALE PARK DRENTS-FRIESE WOLD

Het Nationale Park Drents Friese Wold  ligt net buiten Diever. Dit mooie natuurgebied van ruim 6000 hectare heeft  het op één na het grootste bos- en heidegebied van Nederland. Doordat het gebied zo groot is vindt je nog genoeg rustige paden waar je geen mens tegenkomt. Het kunt in het park eindeloos wandelen, fietsen, paardrijden of een huifkar huren. E-mailen
Instagram