Ed en Jolanda Bakker

             Round and around  and around we go - Rihanna

GELDERLAND


Gelderland ligt in het midden en oosten van ons land en grenst aan de provincies Overijssel, Limburg, Noord Brabant, Utrecht, Zuid-Holland, Flevoland en aan de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen. De hoofdstad van Gelderland is Arnhem. Gelderland is de grootste provincie van Nederland. De grootste stad van Gelderland is Nijmegen. Een andere grote stad in deze provincie is Apeldoorn.

De provincie bestaat uit vijf streken; de Achterhoek, de Veluwe, het rivierengebied , regio Arnhem en het Rijk van Nijmegen. In deze streken vindt je mooie oude steden en veel cultuur. Het staat bomvol met historie. Je vindt in deze provincie nog talrijke kastelen met buitenplaatsen. Maar ook mooie dijken langs de rivieren, landschappen met fruitteelt, vooral in de Betuwe en de prachtige bossen op de Veluwe. 

Gelderland is rijk aan natuurgebieden. Ontdek ook eens het Nationaal Park Veluwezoom of het stuifzandgebied in Kootwijkerzand, het Nationaal Park De Hoge Veluwe en het Speuldersbos. Niet gek dat er steeds meer toeristen naar Gelderland komen. De provincie heeft dan ook genoeg leuke hotels, B&B’s of campings. Je kunt hier heerlijk eten in één van de vele gezellige restaurantjes of gewoon een drankje nemen op een terrasje, genietend van de omgeving.


DE VELUWE 

Een van de mooiste natuurgebieden in Nederland is toch wel De Veluwe. Het ongeveer 1000 m² gebied is grotendeels bebost en heeft geen vaste grenzen. Je vindt hier de Nederlandse big five, te weten edelherten, wilde zwijnen, vossen, reeën en de Schotse Hooglanders.  De gemeente Epe geeft zelfs een 100% wildgarantie af of bezoek het kroondomein Het Loo. In het Aardhuispark heb je een grote kans om wild te spotten. Maar ook op een van de vele wildobservatiepunten geven je een grote kans wild te zien in hun natuurlijke leefgebied.

De Veluwe is zeer divers. In dit heuvelachtig gebied heeft de natuur vrije spel  en in dit gebied liggen maar liefst twee Nationale Parken, te weten; De Hoge Veluwe en De Veluwe Zoom.  Door de centrale liggen van het park is het een populaire bestemming voor toeristen. De Veluwe biedt niet alleen natuur maar je vindt hier ook talloze kastelen en jachthuizen die je doen denken aan de rijken en adelen. In dit gebiedt vindt je ook diverse Hanzesteden zoals Harderwijk, Hattem en Elburg.

Op de Veluwe kun je genieten van de natuur en zijn omgeving op één van de vele bankjes. Wanneer je hier wandelt of fietst (op één van de mooie aangeboden wandel- of fietspaden) dan kruizen zandverstuivingen, dichte (verschillende) bossen en heidevelden je pad maar het brengt je ook langs oude Hanzesteden of statige landhuizen en kastelen.  


HANZESTAD ELBURG 

De geschiedenis van deze vestingstad gaat terug naar het jaar 796. In het 15-eeuwse Agnietenklooster (Jufferstraat) bevindt zich het museum van Elburg. Dit museum heeft een grote collectie voorwerpen over de geschiedenis van deze vestingstad. Ook het plaatselijke VVV kantoor is gevestigd in dit klooster. Loop ook even de kloostertuin in. Vanaf hier heb je een mooi uitzicht op dit prachtige klooster. Bij het bezoek aan Elburg mag ook de Vischpoort (Vischpoortstraat), de kazematten (Havenstraat) en het muurhuisjes niet vergeten worden. Tijdens de wandeling wordt je getrakteerd op mooie hofjes en mooie panden met versierde gevels. Het muurhuisje(s) (Zuiderwalstraat) werd vroeger tegen de stadsmuur gebouwd. Vergeet tijdens de wandeling de oudste stadboerderij in de Smeesteeg niet. Deze is nog steeds in werking. Een lust voor het oog. 

Tijdens een regenachtige dag is het ook leuk om een bezoek te brengen


HARDERWIJK

E-mailen
Instagram