Ed en Jolanda Bakker

             Round and around  and around we go - Rihanna

LIMBURG


Nog steeds in Nederland maar zodra je Zuid-Limburg binnen rijdt geeft het je het gevoel dat je in het buitenland bent. Het heuvelland met z'n glooiende landschappen, de vele wijnvelden, fruitbomen, weide akkers, bossen waan je jezelf ver van huis zonder dat je de grens over hoeft te steken. Het is een streek met een rijke historie. Deze streek wordt ook wel het Mergelland genoemd naar de gele mergelsteen waarvan vele monumentale gebouwen van zijn gebouwd.

Zuid-Limburg kent mooie steden als Maastricht en Sittard, vele kastelen, kloosters, pittoreske dorpjes met vakwerkhuizen of boerderijen, kleine kapelletjes en niet te vergeten de vele bekende- en onbekende bierbrouwerijen die je kunt bezoeken. Limburg staat bekend om zijn Bourgondische gastvrijheid en gezelligheid maar natuurlijk ook om de heerlijke Limburgse vlaai die je tijdens je bezoek zeker een keer gegeten moet hebben. Tussen Sittard en Maastricht en tussen Meers en Susteren ligt het 45.000 hectare Nationale Landschap Zuid-Limburg.  Je kunt hier eindeloze mooie wandelingen en fietstochten door het landschap maken maar je kunt de omgeving ook met de auto ontdekken door één van de toeristische routes te rijden. Al met al, je zult je hier zeker niet vervelen!


HEERLEN

Heerlen is een gezellige plaats, 23 km van Maastricht af. Er is altijd wel wat te beleven in deze stad. De plaats heeft een gezellig centrum met leuke winkelstraten. Heerlen, door de Romeinen gesticht, bouwden er een Thermencomplex, wat tegenwoordig het best bewaarde gebouw in Nederland is, het Thermenmuseum. Hier vindt je nog indrukwekkende restanten van een Romeins badhuis. Verder heeft Heerlen nog een paar andere leuke bezienswaardigheden zoals het Glaspaleis, het Nederlands Mijnmuseum en het mooie Kasteel Terworm


HOENSBROEK

In Hoensbroek staat een van de grootse kastelen van het land en het is één van de mooiste en best bewaarde kasteel van Europa. Het oudste deel van kasteel Hoensbroek dateert ui 1250 en heeft ruim 40 kamers (slaapkamers, werkkamers, torenkamers en kelders, uit de 17e en 18e eeuw die nog te bezichtigen zijn. Het dorpje zelf heeft een gezellige dorpsstraat waar je kunt winkelen.


MAASTRICHT 

Maastricht is één van de oudste steden van Nederland. De geschiedenis van Maastricht begint al in de prehistorie. Dit is door archeologen aangetoond bij opgravingen in een  kleigroeve ten noordwesten van Maastricht. Archeologen vonden tussen 1980 en 1990 sporen van menselijke bewoning van ±250.000 jaar geleden. Hierna vonden ze  resten van kampementen van neanderthalers, waaronder een vuurstenen mes en dierenbotten. Omstreeks het jaar 50 voor Christus kwam het Romeinse leger onder leiding van Julius Caesar het gebied binnen. De Romeinen bouwden hier vele wegen en bruggen waaronder de Sint Servaasbrug, de oudste brug van Nederland en icoon van Maastricht. Door de lange en veelbewogen geschiedenis is Maastricht rijk aan historische kunstschatten in kerken en musea. 

Maar wie Maastricht hoort denkt ook aan shoppen, want je kunt hier echt heeeel leuk winkelen. Maar deze stad is zoveel meer. Maak bijvoorbeeld eens een stadswandeling door het mooie historisch deel van de stad. Je zult versteld staan van de prachtige gebouwen, de culturele- en de culinaire hotspots tijdens de wandeling. Maastricht heeft twee basilieken, een oude vesting en je snuift hier de geschiedenis op. De sfeer van de stad is aanwezig in de oude binnenstad, die herkenbaar is aan de gezellige pleinen, sfeervolle smalle klinkerstraatjes, indrukwekkende gevels, verrassende doorkijkjes en vele mooie andere plekken die een bezoek waard zijn.


NOORBEEK

Het klein charmante dorpje ligt tegen de Belgische grens aan in het uiterste zuiden van Limburg in het dal van het riviertje de Noor. Het typische kerkdorp is het eerste gemeente in Nederland dat van de Duitsers bevrijd werd door de Amerikanen op 12 september 1944. Hiervoor staat een monument op 't Pley. De Sint Brigidakerk ligt in het hart van Noorbeek aan het dorpsplein en ademt als één van de weinige andere dorpskerken nog een middeleeuwse sfeer uit. De hoofdvormen stammen uit de vijftiende eeuw en de onderbouw van de toren zelfs uit de elfde eeuw. Naast de kerk staat ook nog steeds een stokoude mooie plataan. Dit dorpsplein is zeer geliefd onder fietsers en wandelaars.

Het is een mooie startplaats voor wandelaars. In de Dorpsstraat vindt je meerdere restaurantjes waar je lekker kunt eten na een stevige wandeling of halverwege de fietstocht. Het dorp heeft ook diverse vakantiehuizen, een hotel, B&B's en campings. Noorbeek ligt aan de bekende Mergellandroute. Je kunt het bereiken via de vele invalswegen met soms steile hellingen van wel 10%. Je kunt op de route naar het dorp. Door de hoogteverschillen kun je genieten van de prachtige panorama's en vergezichten.


VALKENBURG AAN DE GEUL

Het pittoreske, maar erg toeristisch dorp, Valkenburg a/d Geul ligt in het hart van het heuvelland. Ondanks de drukte is een bezoek aan dit plaatsje zeker de moeite waard. De geschiedenis van het ontstaan van Valkenburg dateert uit het jaar 1050. Oorlogen en veroveringen tekenen de geschiedenis van deze stad. Er volgen keer op keer restauraties. Dit geldt ook voor de burcht. Deze werd in 1672 verwoest en hierna niet meer opgebouwd. Alleen de stadpoorten en een deel van de stadwallen kun je hier nog terugvinden. Je kunt de kasteelruïne nog bezoeken, die sinds 1050 het uitzicht van Valkenburg is. Of maak een stadswandeling door de middeleeuwse stadskern met z’n gezellige straatjes met volle terrassen en winkeltjes. Valkenburg is dan ook niet voor niets sinds 1833 de oudste toeristische trekpleister van ons land en uitgeroepen tot de beste wandelgemeente van Nederland. Maar Valkenburg heeft meer bezienswaardigheden zoals de vele historische gebouw, musea, kastelen, attractieparken en een kuuroord. Breng ook eens een bezoek aan de, één van de oudste, ondergrondse gangenstelsels van Zuid Limburg en de indrukwekkende mergelgrotten. 

Deze plaats is een perfecte vertrekplaats voor fiets- en wandeltochten door het mooie heuvellandschap. Tijdens de wandeling of fietstocht kun je genieten van de unieke omgeving met z’n  prachtige vergezichten, mooie bossen en holle wegen. Vandaar dat je hier genoeg overnachtingsmogelijkheden kunt vinden in deze omgeving.E-mailen
Instagram