Ed en Jolanda Bakker

             Round and around  and around we go - Rihanna

SIOUX FALLS   

Sioux Falls is een grote stad  in South Dakota en ligt aan de Big Sioux River. De Big Sioux River is een zijrivier van de Missouri River die de grens vormt met de staten Minnesota en Iowa. Door de komst van de spoorlijn is Sioux Falls groot geworden en omdat men hier geen vennootschapsbelasting hoeft te betalen hebben zich hier veel financiële instellingen gevestigd. Het is de snelst groeiende stad van het Midwesten. Bovendien heeft de stad zich op de kaart gezet als Cultureel Centrum van de staat South Dakota. Maar de stad heeft ook een andere populaire attractie; de watervallen!   

Deze watervallen ontstonden ong. 14.000 jaar geleden, tijdens de ijstijd. In dit gebied woonden een aantal indianenstammen die hier vandaag de dag nog leven. Lakota-, Dakota-, Nakota- en indianen van andere stammen. Franse ontdekkingsreizigers hebben Sioux Falls  en omringend gebied met zijn bevolking op kaart gezet. In die tijd woonden er ruim 10.000 indianen. In 1856 eisten de blanken het land rond de watervallen op en bouwden een fort rond de watervallen om zich te beschermen tegen de aanvallen van de indianen. Afgezien van de Dakota War in 1862 waren er maar weinig conflicten tussen de blanken en de indianen. Na de aanleg van een spoorlijn rond 1880 bloeide de stad op en groeide in tien jaar behoorlijk uit tot eind 1890. De groei in Sioux Falls kwam stil te staan doordat het getroffen werd door de landelijke depressie en een sprinkhanenplaag. In 1909 kwam hier gelukkig een einde aan toe er een vleesverwerkingsbedrijf hier werd geopend en 1942 werd er een vliegbasis en een militair trainingscomplex gebouwd. In de zestiger jaren werd er een netwerk van snelwegen afgerond. Hierna groeide de stad flink uit.   

BEZIENSWAARDIGHEDEN  

Sioux Falls heeft een universiteit, een kathedraal, een dierentuin en langs de Big Sioux River diverse mooie parken. In het Historic Downtown staat de St. Joseph Cathedral welke in 1918 is gebouwd  met zandsteen in een Franse Renaissance stijl  en mooie heeft mooie torens. Door de stad rijdt de Sioux Falls Trolley. Deze oude  tram rijdt door Historic Downtown. Vertrekpunt van de tram is het Visitor Center Falls Park en rijdt gratis. De stad heeft vele parken en groene zones. Falls Park is de bekendste. Het park ligt rond de watervallen, ten noorden van het centrum. In de zomer kun je ’s avonds in het park een gratis lichtshow over de historie van Sioux Falls bijwonen.  Yankton Trail Park is een mooi park waar je heerlijk kunt fietsen, joggen en wandelen. De route loopt langs de Big Sioux River en maakt een ronde om de Sioux Falls. In het Great Bear Recreation Park kun je tijdens de wintermaanden skiën, snowboarden en met een autoband over de sneeuw glijden.   

E-mailen
Instagram