Ed en Jolanda Bakker

             Round and around  and around we go - Rihanna

ALGEMENE- EN PRAKTISCHE INFORMATIE EN TIPS DIE JE KUNT GEBRUIKEN OF DIE JE NODIG HEBT TIJDENS HET REIZEN IN CANADA EN DE USA


Door eigen ervaring en veel te lezen in verschillende reisgidsen en tijdschriften hebben wij interessante en leuke tips, handige websites en algemene informatie verzameld, waar je een hoop ideeën en informatie uit kunt halen voor het plannen van de vakantie. 

AFSTANDEN EN GEWICHTEN

In Canada rekent men dezelfde maten en gewichten als in Nederland maar in de VS gebruiken ze andere maten en gewichten. Bijgaand de meest voorkomende;
- 1 mile = 1,6 km (afstanden)
- 1 gallon = 3,8 liter (benzine)
- 1 inch = 2,5 cm
- 1 foot = 30,5 cm

AMERICA THE BEAUTIFUL ANNUAL PASS - USA NATIONALE PARKEN

De VS heeft heel veel National- en State Parken. Een bezoek aan deze parken kost geld. Wanneer je meer dan 4 of 5 parken bezoekt is het aan te raden om een National Park Annual Pass  te kopen. Deze pas is 13 maanden geldig en kost $ 20,= voor een Senior en $ 80,= voor een voertuig met maximaal 4 personen. De pas is geldig voor alle Nationale Parken en Nationale Monumenten. Let op!! Hier vallen de State Parken niet!!! onder. Kinderen onder de 16 zijn gratis. Handige tip! Koop niet direct een pas, maar bewaar uw ingangsbewijzen. Als u alle bonnen optelt en over de $ 80,= heen gaat kunt u bij de ingang van het park deze bonnen alsnog inleveren en inruilen voor een jaarpas.

DISCOVERY PASS -  CANADA NATIONALE PARKEN

Ook Canada maakt gebruik van een pas om de Nationale Parken te bezoeken. Als je van plan bent om meerdere parken in Canada te bezoeken is het voordeliger om een Parks Canada Discovery Pass te kopen. Je kan deze pas kopen bij de ingang van een park. Een jaarpas kost Can$ 145,25 voor een groep (max 7 personen in één vervoermiddel) of CAN$ 72,25 per persoon. Je hebt met deze pas toegang tot meer dan 100 parken in heel Canada. Let op! In de staat Quebec vallen de parken onder een ander beheer en kan je deze pas niet gebruiken!

BELLEN NAAR NEDERLAND

Als je met je mobiele telefoon naar huis wilt bellen dan moet je eerst +0031 (Nederland) of +0032 (België) intoetsten zonder de nul van het netwerk.

BRUIKBARE TIPS

  • Een handige app om een campground te zoeken is RV Parky - parks and campgrounds,  voor zowel de USA als CanadaDeze app geeft (bijna) alle RV parks op in de omgeving van de plaats die je intikt! Maar ook rest area's en reviews van de campgrounds. Super makkelijk. 
  • Je kunt ook gratis overnachten bij de WalmartLet op! Dit is niet bij iedere Walmart toegestaan. Alleen waarbij het teken Zzzzz staat aangegeven. Het is absoluut niet de gezelligste plek maar als alle campings in de buurt vol zijn dan is dit een uitwijkmogelijkheid. Altijd makkelijk om te weten. Geen faciliteiten maar wel gratis wifi en de supermarkt voor de deur! 
  • Op de site van RV Park Reviews kun je lezen wat de ervaringen van andere kampeerders zijn op de desbetreffende campground. Ook hier staat de website van de campground in, zodat je die eventueel direct kan reserveren. Trek je niet al teveel aan van de de ervaringen van de andere kampeerders, tenzij de kritieken allemaal slecht zijn natuurlijk. Wat men als slecht ervaart was voor ons weer prima. Wij houden er altijd al rekening mee dat de wifi meestal slecht is en dat je redelijk dicht op elkaar staat., dan kan het alleen maar meevallen. Tot op heden hebben wij in al die jaren nog maar één camping getroffen die wij niet echt leuk vonden. 
  • Neem zelf een hoeslaken mee. Dit is veel handiger dan een laken op je bed. Scheelt je weer opmaken.  Neem oordopjes mee. Dit is altijd handig. Veel campings staan vrij dicht bij  het spoor. Wanneer het ‘s nachts stil is hoor je de treinen goed en willen ze nog wel een toeteren bij een overgang of als er wild op het spoor loopt. Dit voorkomt slapeloze nachten :-) 
  • Aan het einde van je vakantie heb je vaak spullen over die je gekocht hebt. Gooi deze niet weg maar stop ze in een tas en geef ze aan de volgende vakantiegangers mee die net aangekomen zijn. Je maakt ze er erg blij mee. Wat ze niet willen gebruiken kunnen ze zelf weggooien.
  • Ga vooral niet poetsen als je de camper weer inlevert. Deze wordt toch volledig schoongemaakt bij inlevering. Even snel een doekje over de kastjes, de toilet, de douche en de vloer. Hiervoor nam ik zelf altijd een oude handdoek mee die ik dan kon weggooien..

DRINKWATER

Het water in Canada en VS kan je gewoon drinken, maar het heeft wel een beetje een chloorsmaak. Zelf geef ik zelf de voorkeur om het water eerst te koken of fleswater. Het water wat in restaurants wordt aangeboden kan je ook gewoon drinken.

ELECTRICITEIT

Hou er rekening mee dat het voltage in Canada en de VS anders is dan in Nederland. Ze gebruiken 110 volt en, zeker niet onbelangrijk, ze gebruiken andere stekkers. Het is daarom handig om een wereldstekker mee te nemen. Deze kun je hier al kopen, maar ze zijn daar ook overal te koop, zelfs in de supermarkten. 

FEESTDAGEN WAAR JE REKENING MEE MOET HOUDEN

CANADA

New Year's Day                          - 1 januari

Family Day                                  - derde maandag in februari (tweede maandag in British Columbia)

Good Friday                                - de vrijdag voor Pasen

Easter                                          - variabel. Alleen in de staat Quebec is tweede paasdag een officiële feestdag!

Victoria Day                                - de maandag voor 25 mei van elk jaar/ begin hoogseizoen

Canada Day                                - 1 juli

Civic Holiday                              - eerste maandag van augustus

Labour Day                                 - eerste maandag in september / einde zomerseizoen

Thanksgiving                              - tweede maandag in oktober = lang weekend!

Remembrance Day                    - 11 november

Christmas                                   - alleen 25 december. Let op! Op 24 december sluiten veel bedrijven en restaurants  's middags ivm kerstavond.

Boxing Day                                 - 26 december           


USA

New Year's Day                          - 1  januari

Martin Luther King Jr. Day       - derde maandag in januari

President's Day                          - derde maandag in februari

Easter                                           - variabel. De Amerikanen kennen geen 2e paasdag

Memorial Day                             - laatste maandag in mei / begin hoogseizoen

Independence Day                     - 4 juli

Labor Day                                    - eerste maandag in september / einde zomerseizoen

Columbus Day                            - tweede maandag in september

Halloween                                   - 31 oktober

Veterans Day                              - 11 november

Thanksgiving                               - vierde donderdag in november = lang weekend!

Christmas                                    - alleen 25 december. Let op! Op 24 december sluiten veel bedrijven en restaurants  's middags ivm kerstavond.

Let op!  Op feestdagen kunnen banken, winkels, restaurants, auto- en camperverhuurbedrijven eerder sluiten of gesloten zijn!

GRENS OVERSTEKEN TIJDENS DE RONDREIS

Wanneer je een rondreis gaat maken kun je beide landen bezoeken. Gewoon de grens oversteken naar Canada of de USA. Dit kan per auto, camper of de ferry. Denk er dan wel aan dat je hier toestemming voor nodig hebt van het land waar je naar toe gaat. Vraag deze toestemming niet! online aan. Dit kost je alleen maar extra geld. Doe dit altijd bij de grensovergang zelf.

Wanneer je met de auto reist kan dit geregeld worden via het loket. Met de camper vragen ze vaak om de camper aan de kant te zetten en je te melden in het kantoor. Dit voor een eventuele controle. Ik geef jullie een paar tips mee om soepel en sneller de grens over te komen.

- Check de openingstijden van de grensovergang. De meeste grote grenzen van 24 uur open, de kleinere hebben vaak aangepaste tijden.

- Hou de paspoorten bij de hand. Deze heb je nodig.

- Bij controle stelt de ambtenaar je vragen over je doel en duur van je bezoek aan het land. Maak beslist geen grapjes of opmerkingen over de politiek. De ene ambtenaar is de andere niet. Beantwoord altijd serieus zijn vragen en maak geen nerveuze indruk anders duurt het nog langer. Vul de formulieren altijd! naar waarheid in. Zorg er in ieder geval voor dat je geen verse levenswaren bij je hebt zoals vlees, zuivelproducten, eieren, fruit en alcohol. Dan hebt je ook niets aan te geven. Hier vragen ze nl om. Bij controle zullen zij deze spullen eruit halen. Ook hier geldt de ene douaneambtenaar is strenger dan een andere. Wanneer je veel medicijnen gebruikt is het handig om je medisch paspoort mee te nemen zodat je dit kan aantonen. 

Voor je bezoek betaal je wel een paar dollars. Je betaald in de valuta van het land waar je op bezoek gaat, dus reis je vanuit de USA naar Canada dan betaal je in Canadese Dollars en visa versa. Je krijgt hiervoor een tijdelijk visum. Deze is 90 dagen geldig. Raak het papiertje dat je in je paspoort geniet krijgt niet kwijt. Dit papiertje moet je nl bij terugkomst weer inleveren anders heb je een probleem en kost het je weer geld.

- Hou rekening met lange wachttijden (1 á 2 uur), vooral bij grote grensovergangen die in de buurt liggen van een toeristische attractie bv de Niagara Falls. Geduld is een schone zaak, je bent nl op vakantie. Met name van Canada naar de VS kan wat tijd in beslag nemen. Omgekeerd gaat vaak sneller. Onze tip: neem een kleinere overgang en vroeger in de ochtend. Tot op heden hebben wij geen lange oponthoud gehad.

HOTELS

Hotelkamers betaal je per kamer, niet per persoon. Hou er rekening mee dat het ontbijt bijna nooit bij de prijs is inbegrepen. Ook komt het steeds vaker voor dat de hotels een resort-fee in rekening brengen. Deze fee betaal je ter plekke en zit niet bij de prijs inbegrepen. Ook het parkeren van de auto wordt steeds vaker doorberekend. Deze prijzen kunnen oplopen tot wel $ 25 per dag! Kinderen onder de 18 of 21 zijn gratis als ze op de kamer van hun ouders slapen. Als u een kamer boekt met 2 Queens bedden, kan je hier makkelijk met 4 personen verblijven.

INTERNET / WIFI

De meeste hotels hebben wifi, vaak tegen betaling. Vraag de inlogcode bij het inchecken. Heeft het hotel geen (gratis) internet, geen probleem. De meeste restaurants en fastfoodketen bieden gratis internet aan. Ook in grote malls en supermarkten bieden ze vaak gratis wifi aan

JETLAG

Wanneer je de Noordelijke Atlantische Oceaan oversteekt is de kans groot dat je door het tijdsverschil last krijgt van een jetlag. De één heeft er wat meer last van dan de ander maar het is toch handig om te weten hoe je het een beetje tegen kan gaan. Je biologische klok kan behoorlijk van slag zijn als het in Nederland midden in de nacht is terwijl het op de plaats van bestemming midden op de dag is en je nog een aantal uren wakker moet blijven. 

Het is handig als je direct begint met de eet- en slaapgewoonte van het land van bestemming. Natuurlijk kun je bij aankomst aan de vermoeidheid toegeven en even gaan liggen om bij te komen, maar je kunt beter proberen zo lang wakker te blijven om snel in het ritme te komen. Ga direct op pad, verken de stad, maak een wandeling in de natuur of ga lekker shoppen! Het voordeel van shoppen is dat je meestal te moe bent om veel te kopen. Vaak heb je eerste dagen op de gekste tijden trek in eten, wordt je vroeg in morgen (nacht) wakker en je voelt je overdag wat gammel maar dat hoort er allemaal bij.

Je kunt tijdens het reizen je lichaam een beetje helpen om er wat minder last van te krijgen. Drink bv zo min mogelijk koffie of alcohol maar veel water! De lucht in het vliegtuig is altijd erg droog. Koffie en alcohol zijn vochtafdrijvers waardoor je lijf uitdroogt. Juist dit is een oorzaak voor de mate van de jetlag. Door veel water te drinken blijft je vochtgehalte op pijl en zul je je veel beter voelen. Strek regelmatig de benen door wat oefeningen te doen en zo af en toe een rondje te lopen in het vliegtuig. Dit is goed voor de bloedcirculatie. Probeer ook wat te rusten in het vliegtuig. Tip: doe tijdens de vlucht oordoppen in. Hierdoor dempt het geluid om je heen zodat je misschien even in slaap kan vallen. Op deze manier kun je het wat langer volhouden als je op plaats van bestemming aankomt. Zet je horloge alvast op het nieuwe tijdstip, dan zit je al in het ritme van de vakantie.
Wanneer je 's avonds gaat eten kun je het beste een maaltijd eten die veel koolhydraten bevatten, zoals pasta, rijst, aardappelen, brood of fruit. Dit helpt je goed de nacht door te komen en kan je goed slapen. Wordt je vroeg in de nacht wakker met een hongerig gevoel? Zorg dat je altijd iets te eten bij je hebt en drink een kopje thee (geen koffie! dit maakt je juist wakker). De meeste kamers hebben wel een koffiezetapparaat in de kamer met theezakjes erbij. Hierna zul je snel weer even in slaap kunnen vallen. Zo niet, trek er dan op uit. Met een zonsopkomst maak je schitterende foto's! 

KLIMAAT

Doordat de landen zo verschrikkelijk groot zijn met een grote verscheidenheid van landschappen is het klimaat zeer gevarieerd en kan het weer per staat sterk verschillen. Je kunt er vanuit gaan dat het vanaf mei/juni tot oktober al warm of heet is. De winters zijn koud met uitzondering van Florida en Zuid-Californië. Vanaf eind september tot half juni kan het nog vriezen in de Rocky Mountains.

REISDOCUMENTEN

Paspoort: In Canada/Amerika heb je een geldig paspoort, tot minimaal 6 maanden na thuiskomst,  nodig om het land in te komen. Let op! dit geldt ook voor baby’s en kinderen! Het is in Canada en Amerika verplicht om altijd je paspoort bij je te dragen.
ESTA - VS:  Wanneer je voor een kort bezoek ( 90 dagen) naar Amerika reist heb je reistoestemming nodig. Deze toestemming is verplicht en vraag je aan via het ESTA-programma. Zonder deze reistoestemming is het niet mogelijk om het land binnen te komen en wordt je geweigerd op de vlucht of vaart. De kosten hiervoor zijn $ 14,= p.p. en kan uitsluitend via een creditcard worden voldaan.  Meestal ontvang je onmiddellijk de autorisatie. Print deze ESTA-autorisatie uit en bewaar deze bij de rest van je reisdocumenten. Deze autorisatie is maximaal 2 jaar geldig of korter bij een nieuw paspoort.
eTA - Canada:  Voor het reizen naar Canada heb je het Electronic Travel Authorization (eTA). Dit document is vergelijkbaar met de ESTA. De eTA moet online aangevraagd worden. Meestal wordt deze aanvraag vrij snel goedgekeurd maar het is raadzaam om dit ruim voor vertrek aan te vragen. De kosten hiervoor zijn CAD$ 7,=  p.p . Ook dit bedrag moet je met een creditkaart betalen. Een eTA is 5 jaar geldig. Deze vervalt als je een nieuw paspoort hebt aangevraagd. Let op!! Wanneer je door Canada en de VS reist heb je beide documenten nodig!!!  

Immigration-formulier: Op de heenreis naar Canada en de VS krijg je in het vliegtuig een immigration formulier (I-94) die je moet invullen. Het is belangrijk dat dit formulier goed is  ingevuld met de vluchtgegevens en volledig adres van je eerste dag waar je verblijft. Zonder deze gegevens wordt je de toegang geweigerd en kun je weer achterin de rij aansluiten bij de Immigration op het vliegveld. Bij aankomst geef je je paspoort, de eTA - of ESTA-autorisatie en je Immigration formulier af aan de Immigration officer. Hierna wordt een gezichtsfoto en vingerafdrukken van je genomen. Wanneer alles in orde is krijg je de stukken met een stempel in het paspoort terug. 

Rijbewijs: Wanneer je een auto of een camper huurt heb je gewoon je B-rijbewijs nodig. In sommige staten vragen ze om een internationaal rijbewijs en is het verplicht deze te tonen. Je kunt een Internationaal rijbewijs bij de ANWB aanvragen.

Visum: Wanneer je langer dan 90 dagen in de VS of een half jaar in Canada wilt verblijven moet je een visum aanvragen bij de Amerikaanse of Canadese Ambassade.

TEMPERATUREN

Alleen in Amerika geven ze de temperatuur aan in Fahrenheit. Je kunt dit makkelijk in graden omrekenen:
70 F minus 32 x 0.555 =
of anders om:
20 C x 1.8 + 32 =

TIJDZONES

De tijdzones vanaf Amsterdam gezien lopen van oost naar west met de volgende tijdzones:

Atlantic Time Zone     - 5 uur vroeger
Eastern Time Zone     - 6 uur vroeger
Central Time Zone      - 7 uur vroeger
Mountain Time Zone  - 8 uur vroeger
Pacific Time Zone       - 9 uur vroeger
De tijdzones tussen Mountain Time en Pacific Time zijn erg verwarrend wanneer je een reis maakt door West CANADA/USA. Let op! De staten Arizona, Utah en Idaho liggen in de Mountain Time Zone. Californië, Nevada, Oregon en Washington in de Pacific Time Zone. 

VACCINATIES

Er zijn geen vaccinaties nodig voor Canada en Amerika.

WILDLIFE

Tijdens het reizen kun je, als je goed oplet, genoeg dieren spotten. Vaak staan ze langs de kant van de weg en zie je ze al op afstand. Soms kun je ook verrast worden door overstekende dieren. Rijdt daarom nooit te hard, dan kun je zien aankomen. Bij een verkeersopstopping, zeker in de Nationale Parken, kun je er vanuit gaan dat er dieren langs de weg lopen of staan. Bij sommige parken staan er ook rangers bij, meestal als er beren gesignaleerd zijn. Wel altijd goed uitkijken met uitstappen. Je weet nooit waar de dieren zich bevinden. Laat je niet verrassen! Nog even wat feitjes op een rij!

Wanneer je een trail gaat lopen voorkom dan een plotselinge ontmoeting met een wild dier. Niets is gevaarlijker dan oog om oog te komen staan met een zwarte beer, een grizzly of andere dieren. Daar zit je echt niet op te wachten, ook niet voor het perfecte plaatje. Natuurlijk wil je wildlife onderweg zien maar dan wel op afstand! Zorg in ieder geval dat er zeker 30 tot 50 m afstand tussen jou en de dieren zit. Bij beren zeker 75 tot 100 m! Hoe verleidelijk ook .... benader de dieren niet en de dieren NOOIT!!! voeren. Ze worden hierdoor brutaler en zullen door de rangers worden gedood. "A fed beast is a dead beast!" zoals de rangers zeggen. Neem bovendien altijd je voedsel mee in een luchtdichte zak. Het reukvermogen van de beren is beregoed!! en zullen hier zeker op af komen als ze honger hebben.

Beren : beren zijn extreem gevoelig, zeker als ze in het voorjaar met jong rond lopen. Je kunt een beer het beste observeren vanuit de auto. Als je op pad gaat om een trail te lopen is het raadzaam om te laten weten dat jij het pad met hen deelt. Loop de trail het liefst met meerdere personen. Hang aan je tas een berenbelletje en koop een flesje berenspray. Je kunt maar nooit weten. Let op! beide artikelen zijn niet genoeg om je te beschermen! Maak in ieder geval geluid als je alleen op pad gaat. Klap in je handen of ga zingen. Zeker als je in de buurt komt van een rivier, dichte begroeiingen, bessenstruiken of gebieden waar het zicht slecht is of wanneer er veel wind staat. Let goed op verse sporen! Verse uitwerpselen is een teken aan de wand. Je kunt het verschil tussen ontlasting van een black bear en een grizzly goed herkennen. In de ontlasting van de black bear vindt je meestal bessen en zaden in tegenstelling tot de ontlasting van de grizzly. Hier zie je vaak grassen tussen zitten. Bovendien zijn de uitwerpselen van een grizzly wat groter en groffer. Op verse sporen zit nog geen ongedierte!! 

Als de beer jou nog niet gezien heeft, loop dan rustig weg zonder zijn aandacht te trekken en waarschuw de andere wandelaars. Wanneer hij je wel heeft ontdekt blijf dan kalm. Hij kan gaan bluffen en zich daarna terugtrekken. Door te schreeuwen of een onverwachte beweging kunnen juist onverwachte aanvallen veroorzaken! Ga dus niet stoer doen. Praat kalm tegen de beer maar hard. Toon hem dat je geen prooidier bent. Ga NOOIT rennen!!! want dan weet je zeker dat hij achter je aan komt. Blijf in een groep en til de kinderen op. Gooit nooit! je rugzak weg omdat je daar eten in hebt zitten. Deze tas kan je juist beschermen. Loop langzaam achteruit. Probeer je spray te pakken en maak het klaar voor gebruik. Als de beer naar je toe komt met zijn hoofd en oren omhoog verhef dan rustig je stem en spreek hem stevig toe. Verwijder je van zijn looprichting. Blijft de beer je toch nog volgen dan heb je een echt groot probleem. Blijf dan stil staan, schreeuw en reageer agressief, wees dominant en agressief. Probeer de beer te intimideren. Gebruik de spray op het juiste moment als hij dichtbij is. Als de beer contact maakt val dan op de grond!! Blijf heel stil liggen in foetushouding, doe alsof je dood bent en wacht tot de beer weggaat. Dit zal moeilijk worden maar erg belangrijk om de aanval te overleven! 

Elks : Deze dieren kom je vaak op je pad tegen. Met een beetje geluk liggen ze vroeg in de morgen voor je deur. Let op! In het voorjaar lopen er veel jonge dieren rond. Vooral de Elk (maar ook de beren) zijn in deze periode erg beschermend. Nader deze dieren nooit in aanwezigheid van een jong!!! Ook in het najaar (bronstijd) kunnen deze dieren erg agressief zijn! Let op het gedrag van de beesten. Denk niet, wanneer ze echt naar je staren dat je contact met ze hebt. Dan gaan ze juist in de aanval. Ook met flapperende oren, gekrulde lippen, het laten zien van hun tand en het schoppen van de benen is het tijd om dekking te zoeken. Ook als je in de auto zit ben je niet veilig, althans de auto is niet veilig. Zodra ze een aanvallende houding aannemen en hun hoorns naar voren gooien is het tijd om te vertrekken, rij dan rustig weg. Deze beesten kunnen echt gevaarlijk zijn en veel schade aanrichten!


LEUKE WEBSITES VAN REISVERSLAGEN EN ANDERE INFORMATIE

Alles Amerika

Kalaman's Travelblog

Ontdek Amerika

Reisverslagen Marja en Ko

Reisverslagen Martin en Marianne

Reisverslagen Michell

Travel by San

Travellerspoint

USA Tours

Rondreis.nl


LINKS:  

Alamo 

Best Western

Booking.com

Budget rent a car

Enterprise

ESTA - visum USA

eTA - visum Canada

Flipboard Magazine

Google Maps

National Geographic

National Park Services

Reismee.nl

RV Review

Scenic Byways USA

Tioga Tours

Trivago

USA SIMS

Weather.com 

Wikipedia 


REISGIDSEN

Capitool Reisgidsen

Lonely Planet

Road Atlas Rand McNally

Insight Guides

 

 
E-mailen
Instagram